Oni nadšenci pochází v tomto případě z YouTube kanálu Project Farm, kde se již delší dobu zkouší, co udělají různé příměsi v palivu s motorem ze sekačky. Samozřejmě, že karburátorem poháněný motor ze sekačky není totéž, co moderní automobilový motor se vstřikováním, ale pro základní představu nám postačí.

Motor byl nejprve rozebrán, prohlédnut a došlo i na test komprese za studena a za tepla. Následně byla namixována směs benzínu a cukru, která se nalila do zcela prázdné nádrže. Motor poté skoro dvě hodiny běžel na místě, přičemž nejevil žádné známky problému.

Čtěte také: "Opravené" motory z kauzy Dieselgate mají horší výkon, spotřebu i spolehlivost

Ani opakovaný test komprese neprozradil, že by s motorem mělo být něco v nepořádku. Cukr v benzínu se totiž projevil až po rozebrání motoru, kde byl na povrchu hlavy i pístu objeven výrazný šlem, způsobený zkaramelizovaným cukrem. Známky zanesení nesly i ventily, na kterých se objevila karbonová úsada.

Jaký je tedy verdikt? Cukr v benzínu vám motor sice nezničí, ale rozhodně mu nedělá dobře. Krátkodobě se motoru nic nestane, ovšem pokud by se cukr v nádrži objevoval častěji, mohl by se motor začít přidírat. Je však velmi pravděpodobné, že kdyby vám někdo nasypal cukr do nádrže auta, ničeho si ani nevšimnete.

Sladký prášek by byl totiž zachycen palivovým filtrem ještě před tím, než by se vůbec mohl dostat do motoru. Cukr se navíc v pohonných hmotách nerozpouští. Problémem však může být právě ucpání filtru větším množstvím cukru, které by zabránilo průtoku benzínu či nafty. Následkem toho pak ztratí motor výkon a zastaví se. V takovém případě je potřeby palivový filtr vyměnit.

Zdroj: Youtube