Až dosud byl Oregon spolu s New Jersey jedním z posledních států, ve kterých bylo samoobslužné tankování aut zakázáno. Zákon vešel v platnost už roku 1951 jako bezpečnostní opatření proti tomu, aby řidiči nevyhazovali benzínové pumpy do vzduchu. Od té doby se držel velmi dlouho v platnosti, a to zejména kvůli zaměstnanosti. Jelikož musela mít každá benzínka „tankovacího pikolíka“ neustále ve střehu, byla i přes vyšší cenu benzínu ve státě tato pracovní místa otevřená.

Změna nastala až nyní s rokem 2018. Nový zákon „House Bill 2482“, který byl schválen v květnu minulého roku a ze všech zákonodárných hlasů byl pouze jeden proti, umožňuje, aby si lidé tankovali na méně vytížených benzínkách sami.

Ve všech okresech Oregonu, které mají do 40 000 obyvatel, mohou nově benzínky fungovat na samoobslužném principu. Zákon ovšem nic nepřikazuje ani nezakazuje. Jen ruší povinné tankovací asistenty u všech benzínek ve vybraných okresech. Některé sítě čerpacích stanic už se ovšem vyjádřily, že tankování s asistencí ponechají, protože jsou lidé prostě zvyklí.

Lada Samara a Gurbanguly Berdymuhamedov.
V metropoli Turkmenistánu zakázali černá auta. Prezident tuhle barvu nemá rád

Jelikož je doba internetu a komentářů na sociálních sítích, zvedl se kolem nového zákona obrovský poprask, který místy nabíral vyloženě komických rozměrů. Tohle jsou nejvtipnější z komentářů, které vzešly z diskuze na Facebooku.

„Já ani nevím JAK tankovat benzín a to je mi 62 a jsem rodačka z Oregonu. Říkám NE, DĚKUJI! Nechci smrdět jako benzín!“

„Žiji v tomto státě celý svůj život a ODMÍTÁM si tankovat svůj benzín. Tohle je služba, kterou by měli provádět jen kvalifikovaní lidé. Já prostě zaparkuju u benzínky a počkám, dokud mi někdo nenatankuje.“

A samozřejmě se našli lidé, co si začali z davové hysterie v Oregonu dělat srandu:

„Tankoval jsem si svůj benzín celý život a teď se mi ruce doslova roztekly až k zápěstí. Tohle píši jazykem.“

Ilustrační obrázek.
7 zlozvyků, kterými si nevědomky ničíte auto

Na jednu stranu je vcelku vtipná představa, že se lidé bouří kvůli tomu, že si budou muset občas sami natankovat. Na stranu druhou jsou však obavy některých lidí částečně pochopitelné. Rodáci z Oregonu, kteří necestují autem mimo svůj stát, dost možná nepřišli s tankovací pistolí nikdy do styku.

Tankovat si nemuseli ani jejich rodiče nebo prarodiče, takže mnozí řidiči v Oregonu považují tankování za špinavý servisní úkon, kterého se mají zhostit pouze profesionálové. Skoro by se však mohli zamyslet nad tím, proč zbytek světa tankování docela bez problému zvládá…