La Rochelle je nevelké město, které leží na pobřeží Atlantiku. Má 80 tisíc obyvatel, ale během léta sem přijíždí desetitisíce turistů. Obyvatele proto dlouhodobě trápí hustá doprava. Radnice proto hledá nová řešení, jak dopravu regulovat. Jedním z kroků bylo zavedení pruhu pro autobusy, nyní se má ale otevřít i části řidičů. 

Autobusový pruh by měl být totiž také přístupný autům, ve kterých sedí víc než jeden člověk. Radnice tak bude motivovat dojíždějící, aby se o auto dělili nejen se svými rodinnými příslušníky, ale třeba i kolegy z práce. Aktuálně je ve vývoji mobilní aplikace, do které před vjetím do autobusového pruhu nahraje posádka své selfie jako důkaz, že je v autě víc lidí. 

Našli jsme nejširší auta na trhu. Do zúžených pruhů na D1 s nimi určitě nesmíte!

„Je to velmi jednoduché řešení a očekáváme, že se stane populárním. To ostatně dokládá i naše parkovací aplikace. Poté, co jsme umožnili lidem platit za parkování také přes ní, zvýšily se platby na dvojnásobek,“ pochvaluje si Karen Mounierová, šéfka parkovacího odboru v La Rochelle.

La Rochelle se částečně inspirovalo v USA, kde jsou pruhy pro auta s více lidmi na palubě obvyklé. Obsazenost vozu tam však kontroluje pouze kamerový systém a kvůli tomu ale musí vždy někdo sedět na předním sedadle spolujezdce. Použití selfie by mělo pomoci například i matkám, které sedí za volantem a své děti vezou v autosedačkách až ve druhé řadě sedadel. V Evropě jde o výjimečné řešení, autobusy se zatím většinou dělí o své pruhy pouze s vozy taxislužby nebo s elektromobily.

Označení pro jednotlivé typy nafty
Do šesti týdnů musí mít benzinky nové samolepky. Pozor na zákeřné písmeno B

La Rochelle se chce v blízké budoucnosti inspirovat také Prahou. „Po roce 2020 bychom rádi spustili automatizovaný systém parkování, který by fungoval podobně jako tady, v Praze. Tedy placení a registrace značek po internetu a kontrola správného parkování pomocí kamerových vozů,“ dodává Mounierová. Zatím ve městě pracuje na plný úvazek 15 strážníků, kteří parkování kontrolují během pochůzek.