1. Přikryjte auto

Jedním z nejjednodušších, přesto však účinných způsobů, je alufólie na sklo, či v případě nutnosti i obyčejná deka, přivřená po stranách do dveří. Mechanická ochrana zaručí, že se na skle nevytvoří námraza, takže místo škrábání stačí sejmout fólii či deku a sklo je čisté a hlavně průhledné.

Trošku mrzuté je, že deka bude od vlhka samozřejmě nasáklá. Mnohem lepší je alufólie přímo na sklo, kterou stačí vyklepnout od případného sněhu a uložit do kufru.

2. Sklo polijte 

Jakmile dojde na odmrazování skla, přijde mnoha lidem zcela automaticky na mysl horká voda. To je ovšem špatně. Při kontaktu horké vody s promrzlým sklem se totiž může vcelku snadno stát, že sklo šokovou změnou teploty praskne. Když už vodu, tak pouze v relativně mírných mrazech (ne méně než -5 stupňů Celsia) a maximálně vlažnou. Voda nalívaná na sklo by neměla být teplejší, než nějakých 25 stupňů – tedy pocitově téměř studená.

Víte, proč mají některá auta výfuk zahnutý dolů?
Víte, proč mají některá auta dolů zahnutý výfuk? Vysvětlení je docela prosté

Výrazně lepším a hlavně elegantnějším řešením je ovšem chemická směs Isopropylalkoholu a vody. Pokud si takovou směs vytvoříte, ideálně v poměru 2:1 ve prospěch Isopropylalkoholu, lze si jí dát do rozprašovače a ten mít přímo v autě. Sklo potom ráno prostě postříkáte a tenká vrstva ledu je fuč. Samozřejmě existují i různé speciální rozmrazovače skel, ale většinou dosáhnou jen podobného výsledku jako podomácku vyrobená směs.

3. Oškrábejte led pořádnou škrabkou

Samozřejmě, pořád je to škrábání a pořád je to otrava, ale když už škrábat, tak pořádným náčiním. Levné plastové škrabky rády praskají a celkově jsou jejich výkony spíše mizerné. Různá nouzová řešení od pravítek po kreditky potom znamenají většinou jen promrzlé ruce a otrávené celé ráno, ale existuje i škrabka, která opravdu funguje.

Vůbec nejlepší škrabka je totiž taková, jejíž břit je vytvořen z tenkého kusu mosazi. Mosazná škrabka odstraňuje led z auta daleko rychleji, ale je třeba být s ní trochu obezřetnější. Mosazný břit totiž může poškodit lak vozu a může i rozřezat gumičky stěračů. Ty obecně na zamrzlém autě dost trpí a je potřeba dávat pozor, aby se při spuštění nebo odklopení stěračů neurvaly.

4. Těsnící gumu dveří namažte

Problémem v zimě ovšem není jen zamrzlé okno. Přimrzá třeba i těsnění kolem rámu dveří, které se může v nejhorším případě při násilném otevření dveří vytrhnout. Je tedy vhodné tyto gumové části ošetřit ještě před zimou.

Dezén zimních pneumatik.
VIDEO: Zimní versus letní pneumatiky. Opravdu víte, v čem se od sebe liší?

Na to neexistuje nic lepšího, než speciální mazací tyčinka v ceně do sta korun, která obsahuje vazelínu. Ta zvláční a promaže gumu, která potom nepřimrzne ke svému protikusu. V případě potřeby se potom radí ještě mazání silikonovým olejem.

5. Zamrznout mohou i zámky

Zejména pokud nemáte auto s dálkovým odemykáním (či přijdete ráno k autu s úplně mrtvou baterií), není nic horšího než zjištění, že přes noc zamrzl zámek. V tu chvíli přichází na řadu rozmrazovač zámků, zpravidla na alkoholové bázi.

Myslete však na to, že takový rozmrazovač umístěný v autě je vám v danou chvíli poněkud k ničemu. Naprosto ideální je tedy řešení v podobě malé lahvičky, kterou lze zavěsit na klíče. Samotný zámek je dobré ještě před začátkem mrazů promazat vhodným olejem.