Možnost jízdy s poškozenou pneumatikou sice už několik let nabízejí gumy typu runflat, jenže ty vyžadují speciální ráfky a navíc kvůli tvrdým bočnicím zhoršují jízdní komfort. Proto se jim řada šoférů vyhýbá.

To nejlepší z obou světů, tedy komfort běžných pneumatik a zároveň možnost jízdy s píchlým kolem, chce nabídnout společnost Bridgestone s novinkou Driveguard. Jedná se o pneumatiku, s níž lze při defektu dojet až 80 kilometrů při maximální rychlosti 80 km/h.

Nemusí se přitom jednat jen o malé propíchnutí hřebíkem. Driveguard funguje i při rozsáhlém poškození v libovolné části.

Čtěte také: Volkswagen neuhlídal dvě novinky. Podívejte se na prototypy Pola a Touaregu

Driveguard totiž disponuje zesílenými, odolnými bočnicemi, které při ztrátě tlaku nesou hmotnost vozidla. Tento princip je podobný jako u pneumatik runflat, ovšem výrobce se tomuto označení striktně vyhýbá.

Ačkoliv označení „RFT" na bočnici pneumatiky přece jenom nalezneme z legislativních důvodů, oproti klasickým runflatům je Driveguard opravdu výrazně „měkčí" a jízda na něm pohodlnější. To jsem měl možnost vyzkoušet v prostředí mosteckého polygonu. Nová pneumatika je také citelně lehčí.

Zdroj: Youtube

Aby Driveguard zvládal jízdu bez tlaku i na výrazně slabší bočnici, byla mu naistalována po celém obvodu bočnice chladící žebra, která při jízdě odvádí teplo směrem k ráfku a brání nadměrnému přehřívání gumy. Samotná výztuž je potom sama o sobě vyrobena z materiálu citlivého na teplo, který ztuhne po zahřátí a vytvoří oporu pro kolo.

Funguje to?

Tolik teorie, nastal čas „ostrého" testu a tedy čas na propíchnutí pneumatiky pomocí hřebíku a kladiva. Jakmile je po počátečním vzdoru guma píchnuta a tlak vypuštěn, nasedám do auta a vydávám se na cestu.

Počáteční hluk po pár stovkách metrů utichá, to jak se zahřála výztuha v pneumatice. Dál už je jízda obdivuhodně klidná a téměř nic nenasvědčuje tomu, že by mělo být s autem cokoliv v nepořádku.

Čtěte také: Proč brzdy občas vydávají nepříjemné zvuky? A jak se jich zbavit?

Posilovač řízení má na stranu poškozené pneumatiky drobně menší odpor než na stranu druhou, ale při puštění volantu jede auto rovně a nic se neděje dokonce ani při ostřejším zabrzdění. Průjezd dírou v silnici se projeví o něco slyšitelnější ránou, ovšem při normální jízdě je prázdná guma téměř naprosto potichu.

Stačí mít ve chvíli defektu zapnuté rádio a drtivá většina řidičů snad ani nic nepozná.

Z toho tkví zároveň i jediná podmínka, spojená s použitím pneumatiky Driveguard. Auto by totiž mělo být vybaveno systémem TPMS, který upozorní řidiče na poškozenou pneumatiku a ten na základě upozornění sníží rychlost na zmiňovaných 80 km/h a patřičně upraví jízdní styl.

Jinak lze Driveguard nasadit na prakticky jakékoliv auto s jakýmkoliv ráfkem. Ráfky se zvýšenou oporou pro runflat pneumatiky nejsou potřeba.

Letní provedení pneumatik Driveguard je k mání již nyní a to ve všech běžných rozměrech o průměru 15 až 18 palců. Od června bude k dispozici také zimní provedení.

Nejlevnější patnáctipalcová provedení lze dostat již okolo 1300 korun za kus a například oblíbený rozměr 225/45 R17 vyjde v internetových obchodech kolem 2400 korun.