Rozsáhlý průzkum britského Auto Expressu byl proveden na základě dotazníku, v němž motoristi hodnotili svá vozidla v celkem 31 kategoriích. Zahrnuty byly všechny třídy vozidel od malých městských hatchbacků po velká prémiová SUV.

Majitelé vozů starých méně než 12 měsíců byli tázáni na různé aspekty vlastnictví jejich auta - od dojmů z řízení či akcelerace, prostorností interiéru a velikostí kufru po spokojenost s infotainment systémem a dalšími prvky výbavy. Hledělo se taktéž na informace o závadách a dalších problémech za posledních 12 měsíců vlastnictví. Všechny kategorie pak byly u modelů na základě odpovědí procentuálně ohodnoceny.

Ilustrační snímek.
Je dobrý nápad rozjíždět se na dvojku?

Výsledkem jsou žebříčky ukazující modely, se kterými jsou jejich majitelé zatím nejvíce spokojeni, stejně jako seznam vozů, u nichž se v dotázaném časovém úseku projevilo nejvíce závad a problémů.

V pořadí spokojenosti za poslední rok vede francouzské SUV Peugeot 3008, jež si vedlo dobře napříč všemi kategoriemi, ale nejvíce jsou majitelé spokojeni s designem, jízdními vlastnostmi, kvalitou podvozku a účinností brzd. Netradičně malý a nízko položený volant pak majitelé Peugeotu považují za výhodu přispívající ke komunikativnímu řízení.

Ilustrační foto.
Tohle je pět zlozvyků, kvůli kterým se prý nejčastěji bourá. Neděláte je taky?

Na druhém místě se objevil hybridní crossover Kia Niro, u níž byl nejvíce vyzdvihovaný perfektní infotainment a audio systém následovaný spokojeností s údržbou, komfortem a kvalitou zpracování interiéru.

Třetí místo pak zabrala Alfa Romeo Giulia, která nejvíce nadchla motorem a jízdními vlastnostmi, stejně jako výbavou bezpečnostních systémů. Kvalita zpracování a poruchovost však na Alfu stále hází špatné světlo. Velká spokojenost v jiných kategoriích ale celkové skóre Alfě zachránila.

Modely, s nimiž jsou majitelé nejvíce spokojeni (kompletní výsledky naleznete zde):

Model Celkové skóre
1. Peugeot 3008 93,88 %
2. Kia Niro 93,07 %
3. Alfa Romeo Giulia 93,06 %
4. Toyota Prius 93,04 %
5. Lexus RX 92,99 %
6. Lexus NX 92,90 %
7. Kia Sorento 92,85 %
8. Toyota Verso 92,83 %
9. Honda Civic 92,50 %
10. Škoda Octavia 92,45 %
Toyota RAV4.
Chcete auto bez turba, které i „pojede"? Výběr už bohužel není velký

Z procentuálních výsledků v kategorii spolehlivosti vznikl rovněž žebříček 10 vozů, u nichž je největší možnost výskytu závady. Podle výpovědí majitelů bylo také určeno, kde na autě se problémy nejčastěji vyskytovaly.

Modely s největší pravděpodobností závady:

Model Počet majitelů, který v průzkumu
zmínil poruchu/problém na voze
Nejčastější místo problému
1. BMW řady 5/M5 51 % lak a části karoserie
2. Alfa Romeo Giulia 40 % elektronika
3. BMW řady 4/M4 36 % elektronika, podvozek, brzdy
4. BMW řady 2/M2 35 % podvozek
5. - 6. Land Rover Discovery Sport 31 % motor
5. - 6. BMW řady 3/M3 31 % motor
7. - 8. Toyota C-HR 29 % lak a části karoserie
7. - 8. Citroën C4 Cactus 29 % motor, lak a části karoserie
9. Audi A4/RS4/S4 28 % lak a části karoserie
10. Dacia Sandero/Stepway 24 % elektronika