Předchozí
1 z 3
Další

Dálniční známky

Ceny zůstávají na stejné výši, jedinou změnou je nová grafika, aby známky byly snadněji rozeznatelné od známek z minulého roku. Také budou známky nově opatřeny lepšími bezpečnostními prvky, které mají zajistit ochranu proti padělání.

  • pro motorová vozidla do 3,5 tuny seženete známky roční, měsíční a desetidenní
  • roční je platná od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019 a vyjde vás na 1500 Kč, měsíční stojí 440 Kč a desetidenní 310 Kč
  • staré roční známky pořízené pro rok 2017 můžete požívat až do 31. ledna 2018

Dálniční známky pro rok 2018.Zdroj: mdcr.cz

Nové úseky dálnic bez poplatku

Již v předchozích letech byla na některých úsecích dálnic zrušena povinnost vlastnit dálniční známku a ministerstvo chce v tomto trendu pokračovat i příští rok.

Ilustrační snímek.
Jezdit v zimě do automyčky není úplně dobrý nápad. Proč?

Od 1. ledna 2018 zruší ministerstvo dopravy zpoplatnění celkem pěti úseků dálnic, které k původním 145 km přidají dalších 19 km. Tímto krokem se má dále zpříjemnit cestování a podle úřadů také zklidnit dopravní situace v centrech měst.

Novinky se nyní dotknou například dálnice okolo Olomouce, Otrokovic, Pohořelic nebo Sokolova. Přesněji jde o celý, zhruba padesátikilometrový úsek dálnice D6 procházející Karlovarským krajem od Chebu až po Karlovy Vary, tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic a dále taky úsek D55 u Otrokovic, D46 u Hněvotína a rovněž dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem.

Na podrobnější informace o nových úsecích bez poplatku se můžete podívat na mapce níže (kliknutím ji otevřete v plném rozlišení).

Pozn. red.: Na mapce je zobrazena ještě původní varianta úseku dálnice D6 (č. 2) bez zpoplatnění. Nakonec však byl od 1. ledna 2018 vyjmut ze zpoplatnění celý úsek od Chebu až po Karlovy Vary.    

Úseky vyjmuté ze zpoplatnění v roce 2018.Zdroj: Deník

Dokončit se má 13 velkých staveb

V příštím roce by se mělo dokončit 13 velkých silničních staveb, nejčastěji jde o modernzované úseky na dálnici D1 – například o čtyři úseky na 160kilometrové části D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Otevřít by se měl ale rovněž úsek dálnice D7 mezi Postoloprty a Bitozevsí.

Přesto bychom se měli připravit i na nové opravy a uzavírky. Stát chce totiž v roce 2018 zahájit výstavbu dalších 150 km dálnic a silnic prvních tříd. Stavba dopravní infrastruktury by podle plánů ministerstva dopravy od příštího roku mohla zrychlit, a to díky chystané novele zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury.

Emisní kontrola bude trvat déle a podraží. Bude se fotit

Od 1. ledna 2018 se fotodokumentace z prohlídky vozidla bude nově provádět i na stanicích měření emisí. Fotky vozidla a jeho výsledky směřují do Centrálního informačního systému, stanice měření emisí tedy musejí být připojeny do systému online evidence kontrol. Cílem je, aby se zabránilo podvodům při měření emisí, kdy auto kontrolou reálně neprojde, ale přesto dostane potvrzení do dokumentace.

Subaru BRZ.
Dostupné skvosty. Těchto 10 aut musíme nutně zachovat pro další generace

Co se změní na emisní kontrole:

  • technik na emisích musí stejně jako na STK pořídit šest fotek (pohled na vozidlo zepředu i zezadu, výrobní štítek, tachometr či VIN kód vozidla)
  • emisní kontrola se tak prodlouží o pět až deset minut
  • průměrná cena emisní kontroly u benzínového motoru je dnes kolem 450 korun a 600 u auta se vznětovým agregátem. Kvůli focení může emisní kontrola zdražit o 100 až 200 korun
  • nadále platí, že zelená samolepka o emisích se lepí jen do dokumentace, nikoliv na registrační značku (tam je jen červená nálepka)

Původně měla tato povinnost pro emisní stanice platit od začátku prosince, kvůli problémům se zapojováním stanic do systému ale ministerstvo stanicím udělilo měsíční odklad.

Vydání řidičáku bude jednodušší, ale dražší

Od července 2018 bude fungovat vydávání či výměna řidičského průkazu na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Dosud jste museli utíkat na úřad v místě vašeho trvalého bydliště. Tímto způsobem bude možné vyřizovat i průkazy profesní způsobilosti a paměťové karty pro digitální tachografy řidičů z povolání.

Nově navíc nebude nutné k žádosti o řidičák přikládat vlastní papírovou fotografii. Tu si úředníci buď obstarají sami fotoaparátem v kanceláři, nebo použijí již existující fotku z registru veřejné správy.

S těmito změnami ovšem přijde zdražení poplatku za vydání průkazu z dosavadních 50 korun na 200 korun.

Pro vydání mezinárodního řidičského průkazu však budete papírovou fotku stále potřebovat a nově zaplatíte poplatek 50 korun. Na úřadech v místě bydliště se pak budou stále řešit odebírání či pozastavování řidičáků.

Řidičák na zkoušku. Možná

Už v průběhu roku 2017 se podle původních plánů měli začínající řidiči dočkat nového řidičského oprávnění, které by bylo platné pouze na dva roky po absolvování autoškoly. Návrh ovšem zatím neprošel legislativním procesem, proto se očekává, že nová vláda bude novinku projednávat v roce 2018.

V rámci tohoto oprávnění by měli mít začínající řidiči zjednodušeně řečeno k dispozici pouze šest trestných bodů, což má podle všeho donutit nevyježděné řidiče k zodpovědnější jízdě.

Testy autoškol projdou aktualizací

Ministerstvo dopravy plánuje na přelomu března a dubna 2018 aktualizovat otázky v aplikaci eTesty. Noví žadatelé o řidičský průkaz se tak při závěrečné zkoušce z předpisů o provozu na pozemních komunikacích dočkají řady nových otázek, zatímco některé budou upraveny a některé z testů vypadnou.

Přesněji se bude jednat hlavně o úpravu nebo doplnění otázek pro skupiny B a A.

Přísnější bodový systém. Možná

Návrh přísnějšího bodového systému byl již dříve odložen a předpokládá se tedy, že jeho schválení začne vláda řešit právě v průběhu roku 2018.

Co by se například (podle původních plánů) mohlo změnit?

  • mají být zrušeny sedmibodové přestupky, nejvyšší sazba za jeden přestupek tedy činí šest bodů
  • souhrnně je ale nová verze bodového systému přísnější k vážnějším přečinům
  • v rámci pravidla „dvakrát a dost" bude stačit dvakrát spáchat závažný přestupek a jste bez řidičáku
  • dva body nově obdržíte při nepoužití blinkrů a způsobení nehody chodcem
  • neboduje se při nezastavení před přechodem a při nedodržení povinného odpočinku u řidičů kamionů

Za neposkytnutí pomoci řidičem, který není účastníkem nehody, v novém systému neobdržíte žádný bod (dříve sedm). Nicméně stále jde o závažný trestný čin, jen by se už neměl trestat body. Novinkou může být dále i informování řidičů o stavu jejich bodového konta přes e-mail, SMS či datovou schránku.

Výše peněžních pokut se změní. Také možná

V závislosti na novém bodovém systému mají být upraveny i sazby pokut. Horní hranice má ukládat tvrdší tresty než doposud. V nejzávažnějším případě může řidič dostat pokutu až 100 000 korun, to v případě, že byla spácháním přestupku způsobena dopravní nehoda. Další úpravou jsou také čtyři pásma blokových pokut ve výši 5000 Kč, 2500 Kč, 1500 Kč a do 1500 Kč. Půjde o pevné sazby s výjimkou nejnižšího pásma do 1500 Kč.

Jsme zvědavi, jestli a jak se tyto představy ministerstva dopravy v chystané novele změní.

Návrh změn v bodovém systému.Zdroj: Deník

Povinné ručení zdraží

Přestože trh povinného ručení v Česku stále roste a počet pojištěných aut se pořád navyšuje, očekává se, že ceny povinného ručení budou nadále zdražovat. Hlavním důvodem je legislativa s novými nároky na odškodnění, kvůli kterým musí pojišťovny vyplácet vyšší pojistná plnění. Situaci pak nepomáhá ani zvyšování cen náhradních dílů a práce v autoservisech.

Zdražení by se mělo dotknout hlavně rizikových skupin, jakými jsou třeba řidiči kamionů, autobusů či mladí řidiči do 25 let. Průměrná cena povinného ručení je nyní 2764 korun, ale pojišťovny se shodují, že zdražení bude maximálně v řádu několika procent.

Ilustrační foto.
Snížení rychlostního limitu zvýšilo počet nehod, zjistili v Anglii

Za nepojištěné auto zaplatíte poplatek

Od 1. ledna 2018 se vrátí vymáhání příspěvku za vůz bez povinného ručení. Po motoristech s vozem bez sjednaného povinného pojištění tak bude opět požadován příspěvek do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Z fondu se vyplácejí náhrady škod způsobených nepojištěnými vozidly. 

Výše poplatku bude odpovídat součinu počtu dní, kdy auto nemělo sjednáno povinné ručení, a sazby podle typu vozidla, kterou stanoví ministerstvo financí.

Nové značení paliv

Nového označení se nemusíte bát, i nadále byste si neměli splést tankovací pistoli od benzinu s pistolí od nafty. Změna byla však zavedena proto, abyste mohli lépe rozpoznat množství biosložky v palivu a usnadnit volbu paliva například v zahraničí.

Nové značení se přitom začalo objevovat již od poloviny roku 2017. Do října 2018 však už musí být dle nařízení EU na všech čerpacích stanicích. Do té doby se tak budeme s novým značením setkávat stále častěji.

  • značení bude u čerpacích stojanů, ale také u nádrží nových vozidel
  • každý druh paliva bude označen určitým geometrickým obrazcem
  • benzin (kruh), nafta (čtverec), plyn (čtverec stojící na vrcholu)
  • uvnitř obrazců bude písmeno označující druh paliva (E pro benzin, B pro naftu) a číslo uvádějící max. procentuální podíl biosložky, případně známé označení druhu plynu (LPG či CNG)
  • natural 95 bude tedy označován jako E5, nafta jako B7 a u paliv s bohatší biosložkou pak např. E10, E85, B10, B30 nebo B100

Nové značení paliv dle EU.Zdroj: ČAPPO

Registrační značky s hologramem

Od ledna 2018 se začnou na nových vozidlech intenzivněji objevovat tabulky registračních značek opatřené hologramem. Takzvaná autodestruktivní holografická známka je nový ochranný prvek zabraňující padělání registračních značek. Novinka nahradí dříve užívaný prvek, který byl vytvářen laserem do ochranné reflexní fólie.   

Holografickou známku zajišťuje, dodává a na tabulky registračních značek nalepuje přímo dodavatel tabulek. Podobné známky používají i některé státy EU.

Policie dostane nové neoznačené Superby

I v příštím roce výbavu dopravní policie rozšíří nové vozy pro takzvaný skrytý dohled. Podle dostupných informací půjde o celkem 38 nových Superbů. Některé kusy dostanou měřící techniku ze starších vozů, například z dosluhujících Volkswagenů Passat. Osmnáct Superbů pak bude vybaveno novou technikou.

Zřejmě půjde o měřící zařízení značky Ramer, které je schopno měřit rychlost v obou směrech provozu. Všechna auta budou samozřejmě neoznačená a záměrně vybavená tak, aby byla pro běžného řidiče prakticky nezpozorovatelná.

Ilustrační foto.
Na dálnicích se brzy objeví nové policejní Superby. Samozřejmě neoznačené

První část objednávky by k policii měla dorazit do konce ledna (19 vozů), přičemž další vozy budou přibývat až do 29. června příštího roku. Aktuálně má česká policie takových vozidel k dispozici celkem 125.