O co jde? Před nějakou dobou si někteří majitelé vozů Porsche začali stěžovat, že především za slunečného počasí se vrchní část palubní desky odráží v předním skle, což znepříjemňuje výhled z vozu. Tento "problém" prý trápí všechny modely značky se světlým čalouněním, které byly vyrobeny v letech 2007 a 2016.

A protože se podle nich, či lépe řečeno podle právníků, kteří vlastníky zastupují, jedná o bezpečnostní riziko, které může vést k nehodám a tedy i ke zraněním nebo dokonce úmrtí, začala se chystat žaloba.

Samotná automobilka vcelku pochopitelně připustila, že o tomto jevu ví - vozy Porsche ostatně nejsou rozhodně jediné, palubní deska se podobně zrcadlí snad u většiny aut, zvlášť u těch s nízkým a výrazně skloněným čelním oknem. Jakékoli požadavky na odškodnění majitelů proto zprvu odmítla. Argumentovala přitom i faktem, že v souvislosti s odrazem palubky nebyla zaznamanána jediná nehoda.

Zapadlým věcem pod sedačkou může být konec.
Konec černé díry pod sedačkou. Toyota si chce patentovat šikovný nápad

Nakonec ale Porsche trochu povolilo a dohodlo se s protistranou na mimosoudním vyrovnání. Poněkud zvláštním vyrovnání, je třeba dodat. Automobilka totiž přistoupila na to, že majitelům dotčených vozů poskytne určitou částku, která pokryje nákup slunečních brýlí s polarizačním filtrem. Jejich nošení během řízení za slunečného dne totiž "efekt zrcadlení" potlačí.

Konkrétně vyplatí 50 dolarů (v přepočtu přibližně 1100 Kč) bývalým vlastníkům Porsche z let 2007 až 2010, dále 75 dolarů (zhruba 1160 Kč) aktuálním majitelům vozů z let 2007 až 2010 a nakonec majitelům "poršáků" z let 2010 až 2016 dokonce 175 dolarů (asi 3870 Kč). Zájemci o "příspěvek na brýle" se mohou hlásit do 21. září, ovšem vlastníci, kteří na autě udělali jakékoli úpravy, aby zrcadlení potlačili, mají čas do 25. června příštího roku.

V reakci na celou událost už také Porsche změnilo svou nabídku. Podle očekávání přestalo nabízet palubní desky se světlým vrškem…

K novince Renault vypustil i reklamu.
Renault má lak na nehty, který opraví škrábance na autě. Feministkám to vadí