ÚAMK se tedy zaměřil na nejčastější destinace českých turistů v letních měsících a shrnul ceny dálničních poplatků a také nahlédl na tamní ceny pohonných hmot. Pokud se tudíž chystáte cestovat do Chorvatska, jedná se o praktické informace. Přehledu však neuteklo ani Slovensko, Rakousko, Slovinsko či Itálie.

U nás se mimochodem ceny dálničních známek od minulého roku nezměnily. Pro motorová vozidla do 3,5 tuny seženete známky roční, měsíční a desetidenní. Roční vyjde na 1500 Kč, měsíční stojí 440 Kč a desetidenní 310 Kč

Ilustrační foto.
Víte, jak správně používat klimatizaci? Neužeňte si rýmu a ušetřete

A jak zjistíte níže, s našimi průměrnými cenami 33,17 korun za litr benzinu a 32,44 korun za naftu patří palivo v ČR k těm nejlevnějším na trasách k Jadranu, Středozemnímu moři v Itálii nebo do Tater na Slovensku.

Pravidlo tedy zní – natankovat před cestou k moři raději doma. Nikoliv ale na čerpacích stanicích na D1 či těsně před hranicemi. Tam jsou obvykle ceny vyšší než průměrné.

Slovensko

U našich sousedů se ceny dálničních známek také nezměnily. Za desetidenní kupon zaplatíte asi 260 korun (10 euro), za měsíční poté asi 360 korun (14 euro).  

Pohonné hmoty vyjdou nyní na Slovensku o zhruba 2,5 až 3 koruny na litr dráž než u nás. V polovině června zde nafta vyšla v průměru na 33,04 koruny (1,271 euro) a Natural 95 na 36,08 koruny (1,388 euro).

Rakousko

Pro jízdu na dálnici v Rakousku stojí minimálně desetidenní kupon v přepočtu asi 240 korun (9 euro). Druhá nejkratší známka je pak dvouměsíční za přibližně 680 korun (26,2 euro). Známku seženete na obvyklých místech, jako jsou benzínové pumpy či směnárny.

Pokud byste ale chtěli projet například slavné horské vlásenky u pohoří Grossglockner, připravte si asi 790 korun (30,50 euro), jelikož i tato silnice je samostatně zpoplatněna.

U cen paliv je k Česku nejblíže právě Rakousko. A zvláště na čerpacích stanicích mimo dálnice se může stát, že nakoupíte pohonné hmoty i za zhruba 1 korunu levněji než u nás.

Znáte význam všech varovných kontrolek?
Tahák do auta. Opravdu znáte význam varovných kontrolek?

Slovinsko

K jízdě na slovinských dálnicích je k dispozici minimálně sedmidenní známka za cenu asi 390 korun (15 euro), přičemž u vozů s výškou nad 1,3 metru nad přední nápravou stojí jednou tolik, tedy 780 korun (30 euro). Za stejnou cenu je pak i měsíční kupon.

V rámci pohonných hmot se ceny ve Slovinsku neliší nijak razantně, ale přesto počítejte s tím, že za litr benzinu či nafty dáte o přibližně korunu více než v ČR. 

Řidič Golfu několik vteřin bez jediného důvodu blokoval provoz v levém pruhu.
VIDEO: Takhle vypadá bezdůvodná jízda v levém pruhu. Řidič za ni dostal pokutu

Chorvatsko

Ani v Chorvatsku se ceny dálnic vůči minulému roku nemění, ale v období turistické sezóny se obvykle zvyšují. Nejsou zde přitom k dostání klasické dálniční známky, ale pro výběr poplatků fungují mýtné brány, kde můžete zaplatit hotově či kartou. Obecně ale platí, že za stokilometrový úsek zaplatíte kolem 140 korun (40 kun).

„Takže například na trase ze Záhřebu (mýtnice Lučko) až na sjezd do Rijeky je cena v sezóně vyšší o 7 kun. Trasa tak vyjde v přepočtu asi na 270 Kč, do Zadaru pak na 466 Kč,“ zmiňuje ÚAMK.

Při pojížďkách Chorvatskem se poté připravte na ceny paliva o zhruba 3 koruny dražší než u nás.

Ilustrační foto.
Tohle nám nedělejte. 10 věcí, které spolehlivě naštvou každého nadšence do aut

Itálie

V Itálii se také platí u mýtných bran a tedy za projetý úsek. Řidiči musí počítat s cenami v přepočtu asi 210 až 260 korun (8 až 10 euro) za ujetých 100 km. Záleží ovšem i na stanovené ceně daného provozovatele úseku dálnice.

Pohonné hmoty jsou pak v Itálii dlouhodobě drahé. Letos se připravte na litr benzinu asi o 9 korun dražší než v ČR, u nafty je cena vyšší přibližně o 7 korun.