Velice zajímavý, ale také docela tragický inzerát na prodej Toyoty Land Cruiser FJ80 4x4 z roku 1992, se objevil na americkém inzertním portálu Craigslist. Majitel vozu, 34letý Matthew Schaefer, tam popisuje svou nezáviděníhodnou životní situaci, kvůli které se rozhodl prodat svůj jediný hmotnější majetek, který navíc funguje jako jeho obydlí.

Schaefer totiž zůstal ve své Toyotě odříznut od civilizace v kalifornských horách poté, co jej opustila jeho přítelkyně. Šest let zamilovaná dvojice se před pár měsíci rozhodla nadobro opustit klasický způsob života a právě v Schaeferově autě vyrazit na cestu po USA. Chtěli cestovat, kempovat, občas si vydělat peníze nějakou sezónní prací a jednoduše vyzkoušet život dobrodruhů a takzvaných „nomádů“, kteří nikdy nezůstanou na jednom místě příliš dlouho.

Chevrolet Corvette ZR1 Convertible.
Chevrolet ukázal Corvette ZR1 Convertible. Ostrý roadster se vrací po 47 letech

V inzerátu Američan popisuje, že jeho vysněný způsob života se rozpadl jako domeček z karet, jakmile se jeho přítelkyně jednoho dne sebrala, koupila si letenku a svého partnera opustila. Podle všeho už nemohla déle vydržet „expediční“ život spojený s přespáváním v autě, absencí normální koupelny a dalších moderních jistot.

Od té doby Schaeferovi pomalu docházely peníze, jelikož s přicházející zimou skončilo jeho sezónní zaměstnání a teď není schopen najít další práci. Navíc mu nedávno propadla platnost řidičáku, blíží se splátka za pojištění vozu a platit musí účet za telefon. V noci se teploty blíží k nule a přespávání v autě je stále nebezpečnější. Přesunout se z kalifornských hor na příhodnější místo také nemůže, už totiž prý nemá peníze ani na benzin.

Dobrodruh se nemůže obrátit ani na svou rodinu, neboť prý žádnou nemá a tudíž ani nemá domov, kam by patřil. A jestli se vám smutný příběh zdá jako pořádná fikce, která má jen hrát na city a zajistit rychlý prodej vozu, bohužel tomu tak není. Redakce amerického motoristického magazínu Jalopnik kontaktovala jak přímo Schaefera, tak jeho přítelkyni, kteří jim celou situaci potvrdili.

Zloději se do auta dostali během chvilky.
VIDEO: Zloději obelstili bezklíčový systém Mercedesu. S autem odjeli do minuty

Bývalá partnerka Schaeferovi dokonce zřídila účet, na který může veřejnost peněžně přispívat. Majitel Toyoty však o žádné dary nemá zájem a chce se ze „srabu“ dostat vlastními silami.

Právě prodej Land Cruiseru by mu zajistil alespoň pár tisíc dolarů, které by využil na nájem bytu v blízkém Oregonu. Tam by zklamaný Američan chtěl plánovat své další kroky. Opustit však dobrodružný život nechce. Na cestu by se prý vydal znova, jen by se tentokrát poučil ze svých chyb a budoucnost si naplánoval mnohem důkladněji. A samozřejmě se zajištěním pořádné práce vždy v místě, kde by pobýval.

Zmíněnou Toyotu Land Cruiser z roku 1992 chce Schaefer prodat za v přepočtu asi 81 tisíc korun. Auto má najeto nějakých 270 tisíc kilometrů a stále je v dobrém stavu. Jak je totiž známo, terénní Toyoty toho vydrží opravdu mnoho.