V předchozích letech se na špici tabulky držely dražší produkty takzvaných prémiových značek. Tentokrát se na nejvyšších příčkách se umístily dvě levnější gumy značek Falken a Semperit. Jediná prémiová značka, která jakž takž drží krok s vítězi, je Dunlop s modelem SP Street Response 2. „Jeho hodnocení ale srazily průměrné výsledky na mokru, zejména co se ovladatelnosti a směrového vedení týče,“ komentoval výsledek redaktor dTestu Michal Mikoláš.

Nejhůře mezi čtrnáctkami dopadla Sava Perfecta, a to kvůli špatné ovladatelnosti, dlouhé brzdné dráze a špatnému směrovému vedení na mokru. Právě výkony na mokru způsobovaly největší nemilá překvapení. Většina gum příliš nepotěšila.

Strojvedoucí Helena Záleská.
Strojvedoucí stárnou. V kabinách vlaků loni rekordně přibylo žen

Negativem čtrnáctek je také relativně nízká životnost. Více než 30 tisíc kilometrů v testu urazily pouze pneu Goodyear, Kleber, Pneumant, Vredestein a Fulda. Nejhorší pneu vydrží jen kolem 20 tisíc kilometrů. „Výrobci předpokládají, že se tyto pneumatiky budou používat zejména na malých vozech, které v domácnosti slouží jako druhé auto. Taková auta mají mnohem kratší roční nájezd,“ podotkl Mikoláš.

Obujte své auto na léto.Zdroj: DENÍK/Jan Turnovec

Největší výzvou je pro letní pneumatiky mokrá vozovka. Test proto zjišťoval, jak je vůz díky pneumatikám ovladatelný na kluzkém mokrém povrchu, jak dlouhá je brzdná dráha, zda nemůže docházet k nebezpečnému aquaplaningu apod. Ovladatelnost, brzdná dráha a jízdní stabilita se hodnotila i v jízdách na suchu. Testovalo se také opotřebení, vliv na spotřebu i hlučnost pneu.

Mezi pneumatikami o průměru 16 palců se už tolik překvapení nekonalo. Michelin, Bridgestone i Continental dostály pověsti dražších prémiových pneumatik. Vyhrály gumy Michelin Primacy 3. Férovou cenu vzhledem k celkové kvalitě nabízí Firestone Roadhawk. „Na opačném konci žebříčku se krčí Infinity Ecosis a Vredestein Sportrac 5. Obě se totiž rozpadly při vysokorychlostní zkoušce,“ varoval Mikoláš.

Ilustrační foto
Cena půdy stále stoupá. Pro zemědělce začíná být neúnosná

Pokud vás při jízdě bolí hlava, nemusí být na vině pouze pohonná jednotka vašeho auta, odpor vzduchu nebo drsný povrch vozovky. Může to být i vlastnostmi obutých pneumatik. Zvukové projevy testovaných pneu se posuzovaly ze dvou hledisek – vnější a vnitřní hlučnosti. Rámus uvnitř subjektivně hodnotila dvojice odborníků.

Nejlepší známku si neodnesla žádná guma, alespoň dvojku odborníci udělili čtrnáctkám Goodyear EfficientGrip Compact, Firestone Multihawk 2 a Sava Perfecta, ale také šestnáctipalcovým produktům Michelin Primacy 3, Goodyear EfficientGrip Performance, Nexen N'blue HD Plus a Vredestein Sportrac 5. Výsledky vnější hlučnosti byly v obou velikostních kategoriích velice vyrovnané. Bohužel ale nejčastější známkou byla dostatečná. Absolutně nejvíce decibelů při jízdě vyluzují shodně Firestone Roadhawk a Pirelli Cinturato P7 Blue.

Ekocity Hostivař
Jedy v zemi komplikují proměnu průmyslových zón na bydlení