Švýcarský autoklub TCS ovšem netestoval pouze SUV, ale výhled z vozů zkoušel a hodnotil u vozů různých kategorií, mezi které patřily městské vozy, hatchbacky, sedany, kombi a také MPV. Testem prošlo celkem 69 automobilů, přičemž právě vyzdvihovaná SUV dopadla v průměru nejhůře.

Nutno podotknout, že autoklub se zaměřil hlavně na výhled z vozu při manévrování. Při normální jízdě tak zmiňuje, že SUV sice nabízí lepší výhled do dáli, nicméně pro využití ve městě, parkování a jízdu těsnými uličkami jim škodí konstrukční a bezpečnostní prvky.

Tatra Phoenix Euro 6 "Krab".
VIDEO: Podívejte se, jak funguje nová osmikolová Tatra se všemi řiditelnými koly

Autoklub výsledky SUV komentoval tím, že v mnoha případech je výhled z vozu kompromitován celkovým designem karoserie, který se chce v prvé řadě zalíbit zákazníkům, a také zavalitou konstrukcí kvůli bezpečnosti, kdy se zmenšují prosklené plochy na voze a zvětšují sloupky karoserie pro vyšší odolnost celého šasi.

Do testu se dostaly vozy s rokem výroby 2012 až 2017. Hodnoceny pak byly v šesti kategoriích.

Výhled dopředu a dozadu se hodnotil tím, jak daleko řidič před a za auto již nevidí. Při parkování se měřila vzdálenost, kdy už řidič nevidí nárazník před či za ním zaparkovaného vozu, respektive kuželu. Čím kratší naměřená vzdálenost, tím lepší výsledek pro testovaný vůz. Tyto zkoušky jsou jednoduše zobrazeny na nákresu níže.

Nákres testu švýcarského autoklubu TCS.Zdroj: tcs.ch

Velikost plochy zpětných zrcátek a tloušťka sloupků byly hodnoceny také, což se projevilo body v rozsahu 1 až 5 v subjektivním hodnocení: čím vyšší, tím lepší. Autoklub vzal v potaz také standardní výbavu ve formě parkovacích asistentů. U vozů s těmito systémy byla dokonalost funkcí rovněž hodnocena body od 1 do 5.

Vskutku obsáhlé tabulky hodnocení jednotlivých vozů a výsledky kategorií si můžete prohlédnout níže. Nejvyšší počet pěti hvězdiček dostalo pouze jediné auto, a to vcelku pochopitelně malý Smart Fortwo. Při parkování dozadu byla překážka za autem, v němž máte zadní okno prakticky hned za hlavou, vidět již na vzdálenost 1,96 metru. Ve srovnání s Fordem Edge je rozdíl markantní. Překážku za ním totiž uvidíte až po 12,5 metrech.

Výsledky kategorie SUV:

Výsledky v kategorii SUV.Zdroj: Automix

Výsledky kategorie městských vozů:

Výsledky v kategorii malých vozů.Zdroj: Automix

Výsledky kategorie hatchbacků:

Výsledky v kategorii hatchbacků.Zdroj: Automix

Výsledky kategorie sedanů a liftbacků:

Výsledky v kategorii sedanů a liftbacků.Zdroj: Automix

Výsledky kategorie kombi:

Výsledky v kategorii kombi.Zdroj: Automix

Výsledky kategorie MPV:

Výsledky v kategorii MPV.Zdroj: Automix