Celé to vlastně zní jako scéna z akčního filmu. Realita je bohužel krutější a několikanásobná bouračka na okraji Detroitu na začátku měsíce si vyžádala jedno úmrtí. Všechno ale mohlo dopadnout mnohem hůř - nebýt hrdinského činu hlavního produktového designéra koncernu FCA, pod něhož patří značky jako Alfa Romeo, Fiat, Dodge, Chrysler, Jeep a další.

A právě Jeep Wrangler designéra Ralpha Gillese jeho pohotová reakce zachránil další životy. Nehoda, která se udála před příjezdem Gillese na místo, byla způsobena podle všeho opilým řidičem, jenž ve svém Fordu Edge narazil do posádky Fordu Fiesta. Do incidentu se připletl i Buick LeSabre, který vzápětí naboural do Fiesty a ta zpětně smetla zmíněný Edge.

Jason Fenske u rozkresleného emisního systému Volkswagenu.
Jak funguje „podvodné zařízení“ u dieselových Volkswagenů?

Opilému řidiči se podařilo jeho vozidlo opustit, ale posádka Fiesty byla uvnitř auta uvězněna stejně jako řidič Buicku, který byl zablokován troskami zničeného Fordu Edge.

V tu chvíli se na místě objevil Ralph Gilles ve svém Wrangleru, na nic nečekal a jal se vyprostit posádku z Fiesty. Mezitím ovšem začal hořet Edge, který stále zabraňoval opustit řidiči Buicku svůj vůz.

Gilles se tak rozhodl naskočit do Jeepu a nabouráním hořícího Fordu jej odsunout pryč. „Stále nemám ponětí, odkud ta myšlenka přišla,“ řekl novinám Oxford Leader. „Pamatuji si pouze jakési uvědomění, že mám Jeep, mám na něm nárazník a že bych tohle přece mohl zvládnout. Stále jsem myslel na to, že uvnitř toho druhého auta je člověk.“

Alpina XD3.
Alpina XD3 je bavorák, jaký vám v BMW nedají. Naftové SUV má čtyři turba

Rovněž zmínil, že kdyby zrovna jel svým Dodgem Challenger, asi by na tento zákrok neměl na studené silnici dostatečnou trakci. Řidič z Buicku, kterého Gilles zachránil, si nakonec odnesl jen lehká zranění. Těžko říct, jak by dopadl, kdyby na místě nebyl právě designér koncernu FCA se svým Jeepem.

Bohužel 57letá pasažérka nabourané Fiesty nehodu nepřežila, přičemž její 60letý muž byl s těžšími zraněními převezen do nemocnice a jeho stav má být nyní stabilizován. Opilý řidič Fordu Edge byl zraněn jen lehce a jeho zavinění nehody vyšetřuje policie.