Volant je z pohledu řidiče jedním z nejdůležitějších prvků automobilu. Je tím prostředníkem, kterým řidič automobil ovládá a který mu dává ten opojný pocit kontroly nad situací. Stejně jako všechny důležité komponenty automobilu, také volant prošel obrovským vývojem, zejména pak v posledních 20 letech. Jednoduchý věnec, který byl tak tenký a kluzký, že řidiči často nosili rukavice, nahradily daleko masivnější kožené volanty s multifunkčními tlačítky, jimiž se dnes ovládá množství funkcí vozu.

Automobilka Seat si pro vás připravila přehled proměn volantu u svých modelů.

V 50. letech, kdy Seat začal vyrábět své první modely, byly volanty vyrobeny z tvrdého plastu s tenkým věncem. Po vzoru amerických vozů, jejichž designem se inspiroval také první model španělské značky – Seat 1400 – měly na volantu drobné detaily, například měděné logo nebo tlačítko pro světelnou houkačku. Dokonce i řadicí páka byla umístěna na sloupku řízení.

Zdroj: Seat

V 60. letech minulého století Seat vyznával minimalistický design, který byl patrný především u Seatu 600. Šlo o prvek, který sloužil pouze k natáčení kol, bez loga a jakýchkoli ovládacích tlačítek. Jedinou výjimkou byla houkačka pro upozorňování ostatních řidičů a chodců na jedoucí vozidlo, protože tehdy ještě nebyly automobily zcela běžné.

Zdroj: Seat

Sedmdesátá léta se nesla ve znamení zmenšování průměrů, což byl také následek toho, že Seat v té době začal vyrábět také sportovní modely, jakým byl například Seat 850 Spider. Právě volant tohoto elegantního roadsteru měl kovová ramena, doplněná klasickými kruhovými otvory, což byla na dlouhé roky esence sportovnosti, nejen u Seatu.

Zdroj: Seat

V 80. a 90. letech začaly volanty dřívější koncepce doplňovat komfortní funkce, jakou je například posilovač řízení, a bezpečnostní prvky v podobě airbagu. Průměr volantu se i přesto nadále zmenšoval a adoptoval první multifunkční tlačítka, kterými se ovládala například hlasitost audiosystému.

Dnes jsou téměř bez výjimky všechny volanty čalouněné kůží, s posilovačem, airbagem a v mnoha případech také s multifunkcí, která nám umožňuje nastavovat teplotu v interiéru, vybírat si hudbu, zadávat trasu, nastavovat rychlost jízdy nebo zjišťovat dojezd či dokonce telefonovat.

V přiloženém videu se můžete podívat na všechny zmiňované typy volantů podle značky Seat.

Zdroj: Youtube