Deset hlavních důvodů, proč motory časem ztrácí výkon, dal dohromady Jason Fenske z našeho oblíbeného YouTube kanálu Engineering Explained.

Na druhou stranu téměř všechny příčiny lze ovlivnit správnou údržbou, takže stejně jako všude jinde, i tady platí, že nezanedbaná údržba umí i zázraky. Pokud se budete auto starat, můžete srazit ztrátu výkonu na mizivou úroveň.

1. Vzduchový filtr

Motor potřebuje vzduch, potřebuje ho hodně a potřebuje ho čistý. Špinavým filtrem tedy motoru moc nepomůžete a výsledný nedostatek kyslíku nutného k hoření se samozřejmě projeví na výkonu. Filtr by se měl měnit periodicky s olejem, ale velmi často se na něj zapomíná a tak filtr skončí tak, že slouží v autě roky.

2. Lanko plynu

Následující bod se týká pouze starších aut se škrticí klapkou ovládanou lankem a jedná se o extrémně jednoduchou věc, která ale nemusí napadnout každého. Ocelové lanko se časem protáhne, což skončí jeho povolením. Při plném plynu potom škrticí klapka neotevírá naplno a snížený výkon je na světě. Přitom po servisní stránce se jedná o úplnou banalitu.

Honda S2000 na válcovém dynamometru.
Měření výkonu na válcovém dynamometru nemusí být tak vypovídající, jak myslíte

3. Ucpaný katalyzátor

Motor potřebuje nejen dýchat, ale i oddechovat. To znamená, že komponenty výfuku nesmí klást větší odpor, než je nezbytně nutné a ucpaný katalyzátor je častou příčinou problému. Časem v něm totiž vznikají úsady, které snižují propustnost.

4. Ucpaný tlumič výfuku

Zde platí totéž co u katalyzátoru, jen dále vzadu. Pokud se navíc ucpává tlumič, značí to, že je něco špatně. Zde bude na vině vysoká kouřivost daná spotřebou oleje či příliš bohatou směsí.

5. Vstřikovače

Problémy se vstřikovači se týkají zejména naftových motorů, ale ani benzínové nejsou úplně z obliga. Stárnutím a používáním nekvalitního kvalitního paliva se vstřikovače přicpávají. Rozstřik paliva už není zcela ideální, postupně dochází k rozhazování směsi a v extrémním případě může začít motor i cukat vlivem slabých zápalů.

Tohle je 10 zajímavých technologií, které se nakonec moc neuchytily.
VIDEO: 10 podivuhodných technologií, které se v autech neujaly

6. Palivová pumpa

Palivová pumpa má za úkol dodávat předepsaný tlak paliva na vstřikovací lištu, ovšem přijde čas, kdy toho přestává být schopná. Ve vysokých otáčkách a ve vysoké zátěži už pumpa prostě dostatečně netlačí a tak se motoru nedostává tolik paliva, kolik by bylo třeba.

7. Opotřebené pístní kroužky

Pístní kroužky, které se třou o stěny válců, běhají vlastně kov na kov a naběhají se opravdu hodně. Postupem času dojde na opotřebení kroužků a případně i stěn válců, což vyústí ve snížení komprese a tedy nižší výkon. Jak předejít opotřebení? Jedině kvalitním olejem, měněným v předepsaných intervalech, případně ještě dříve v závislosti na používání vozu.

8. Úsady u ventilů

Zakarbonování ventilů nastává zejména u přímovstřikových motorů a postupně může dojít až na střílení do sání, snížení komprese a podpalování ventilů. Zde mají výhodu motory vybavené nepřímým vstřikem. U nich jde totiž palivo přímo přes ventil, čímž jej prakticky neustále „omývá“. A jak úsadám předejít? Jednou za čas je dobré motor pořádně „protáhnout“. Zvýšená zátěž spolu s vyšší teplotou totiž zajistí, že se volnější úsady spálí.

Toyota se v žebříčku Consumer Reports umístila na prvním místě.
Která auta jsou podle majitelů nejspolehlivější? A která dopadla nejhůř?

9. Staré svíčky

Tady se jedná o problém zase pouze benzínových motorů, které potřebují k běhu jiskru ze zapalovací svíčky. Ta musí být samozřejmě co nejlepší, ovšem časem a opalováním kontaktu (případně stykem s olejem), jiskra slábne natolik, že už motor nemůže podávat maximální výkon. Také svíčky by se ale měly měnit podle předepsaného servisního plánu.

10. Klepání

Špatný benzín, ale i úsady karbonu ve spalovací komoře, to vše může způsobovat klepání motoru. Klepání je ovšem elektronicky ošetřeno, takže aby motor neklepal, začne řídící elektronika zpožďovat předstih. Motor sice jede stále hladce, ale zpoždění předstihu opět znamená ztrátu výkonu. Také v tomto případě platí, že chceme-li předejít úsadám a s nimi spojeným opotřebením, je potřeba měnit olej. Čerstvý olej totiž nejlépe maže a nejméně se usazuje.

Zdroj: Youtube