Mladoboleslavské vozy se ve Velké Británii prodávají desítky let. Dlouhou dobu se jim Britové vysmívali, dnes patří k vůbec nejoblíbenějším značkám na Ostrovech a na hlavu porážejí mateřské značky. Rozhodně však nelze říct, že by modely Škoda byly pro tamější obyvatele jakkoliv sběratelsky zajímavé. Až na jednoho.

Mark Torok vlastní 70 automobilů Škoda a jak sám přiznává, věci se mu tak trochu „vymkly“ z rukou. Své sbírce říká „Sirotčinec“. Torok pro britský Autocar řekl, že byly doby, kdy tahle auta kupoval, jako jiní kupují rohlíky – a za stejné peníze, protože v Británii staré Favority a Formany nechtěl nikdo ani zadarmo.

Jeho vášeň ale zašla tak daleko, že například nejstarší model, Škoda S110 De Luxe z orku 1973, pochází přímo od nás, z České republiky, kde ho zachránil před sešrotováním. Nejnovějším, a také nejoblíbenějším vozem je Superb z roku 2002.

Podle fotek to vypadá, že se Torok o své vozy nestará, ale jak sám říká, většina je plně pojízdná a funkční. Prý potřebují jen „opláchnout“. V Galerii se můžete přesvědčit sami.