Faktem je, že na tuzemském i celoevropském trhu je XV daleko důležitějším modelem, než Impreza. Lidé už zkrátka klasické hatchbacky tolik nechtějí a raději sáhnou po modernějším crossoveru. A XV je přesně takové. S Imprezou ovšem sdílí nejen podstatnou část techniky, ale zásadním způsobem také design, odlišený hlavně ochrannými prvky s černého plastu, nebo celkové rozměry. S délkou 4465 mm, šířkou 1800 mm a rozvorem 2665 mm je XV prakticky stejně velké jako Impreza.

Odlišnější je až výškou 1595 mm, kde do hry vstupuje zvýšený podvozek, nabízející solidních světlost 220 mm. Spolu s přizvednutím se však zavěšení dočkalo i nového nastavení, které je specifické pro XV. Základ nové a karoserie, jejíž výztuhy drasticky zlepšují torzní tuhost i absorpci energii při nárazu, ovšem zůstává.

A o platformě už byla řeč. Mimochodem, automobilka za ni obdržela v anketě Auto roku 2018 cenu Technologické inovace.

Zůstává bezpečí, motorizace i solidní interiér

I pro XV platí špičkové ohodnocení jak v japonských nárazových testech JNCAP, tak v těch evropských Euro NCAP. Zde však má svůj podíl pochopitelně i standardně dodávaný bezpečnostní systém EyeSight, který sdružuje sedm asistenčních prvků včetně adaptivního tempomatu nebo nouzového brždění.

Subaru Impreza 2.5 RS s motorem z Toyoty Supra.
Tohle stařičké Subaru si majitel cení na 3 miliony. Přitom je skoro neřiditelné

Interiér novinky je velmi slušně zpracován a potěšující je pozice za volantem, který lze přitáhnout blízko k sobě. Na zadních sedadlech se bez větších problémů posadí dospělí cestující a neurazí ani kufr se základním objemem 385 litrů, případně až 1310 litrů se sklopenými sedadly.

Podobnost s Imprezou každopádně pokračuje i pod kapotou, kde se opět objevuje dvojice plochých atmosférických čtyřválců. Základní motorizací je šestnáctistovka o výkonu 114 koní (84 kW), za příplatek lze dostat dvoulitr o výkonu 156 koní (115 kW).

Jak je pro Subaru typické, jsou oba motory napojeny na pohon všech kol a také výhradně na bezestupňovou automatickou převodovku Lineartronic. Oproti Impreze je zde ovšem drobný rozdíl ve finálních převodech, reflektující vyšší celkový průměr kol na XV, aby se u obou aut dosáhlo stejné dynamiky.

Subaru Impreza.
První dojmy: Subaru Impreza je zpět. Nadchlo nás dokonalým podvozkem

Příjemná jízda a pozoruhodné terénní schopnosti

V rámci prezentace jsem měl možnost svézt se s výkonnějším dvoulitrem, se kterým je XV rozumně svižné auto. Zrychlení z nuly na sto za 10,3 sekundy sice napovídá, že se nejedná o nijak dramaticky rychlý vůz, ale převodovka si dobře rozumí s motorem a hbitě reaguje na sešlápnutí plynu, takže XV nepůsobí dojmem, že by mělo výkonu málo.

Opět tu navíc zcela exceluje podvozek, a to nejen na silnici, kde je naladění perfektně vyváženo mezi komfortem a jízdními vlastnostmi, ale i mimo zpevněné cesty. Během zasněženého dne mi XV předvedlo o hodně více, než bych si od „Imprezy na chůdách“ troufal očekávat. Vůz si statečně počínal na velkých hrbolech, kde mu vysoké nájezdové a odjezdové úhly umožnily přejíždět bez drhnutí, ale i v uklouzaných sjezdech nebo rozbahněných výjezdech, kde přišlo ke slovu vektorování točivého momentu, dávkující potřebný výkon na kola s nejlepší trakcí.

Subaru XV.
Nové Subaru XV vypadá skoro stejně jako staré. Pod kapotou se ale změnilo hodně

Nové XV na nové platformě zkrátka zůstává plnohodnotným Subaru se vším, co k němu patří. Stále je to čtyřkolka, která vzhledem ke svojí stavbě fascinuje terénními dovednostmi, ale zároveň i jízdními vlastnostmi a zaměřením na řidiče. Za jeho volantem se můžete bavit hned na několik způsobů, ale i bezpečně vyjet zasněžené horské kopce. Teprve pořádné svezení dovolí pochopit celou tuto filozofii. Ovšem i krátké seznámení odhalí, že oproti konkurenci má XV jízdně citelně navrch.

Vzhledem k tomu, že je XV sourozencem Imprezy, dává smysl porovnávat oba vozy i v cenách. A XV je vždy jen o přijatelných 30 tisíc dražší. Základ s výbavou Active a 1,6litrovým motorem proto vychází na 590 000 korun, silnější dvoulitr s výbavou Comfort potom pořídíte za 710 000 korun. V těchto cenách už je vždy zahrnuta i zmiňovaná bezestupňová převodovka nebo asistenční systém EyeSight.

Kompletní ceník naleznete zde.