Spotřebitelský úvěr versus leasing

Zejména ve spojení s financováním auta se často setkáte s možností leasingu. Také se jedná o půjčku, jen v trochu odlišné podobě. Zjednodušeně řečeno je leasing účelový úvěr, který je určený pouze k nákupu předem určené věci, v tomto případě motorového vozidla. Po celou dobu splácení leasingu zůstává auto v majetku leasingové společnosti, splácející je veden jako provozovatel. Ke změně vlastníka dochází až momentem uhrazení poslední splátky.


U spotřebitelské půjčky se její použití neřeší. Prostě si půjčíte peníze a použijete je, na cokoliv chcete - třeba na koupi nového auta. Výhodou leasingu je ale lepší dostupnost. U klasické půjčky se mnohem více řeší rizikovost klienta. Na leasing tak mohou dosáhnout lidé s nižšími příjmy či horší platební historií. To platí zejména u vyšších půjček. Leasing nabízí pouze banky nebo specializované leasingové společnosti.

Bankovní versus nebankovní půjčky

Pokud jste se rozhodli pro klasickou půjčku, následuje výběr konkrétního produktu. Volit můžete mezi bankovními a nebankovními půjčkami. Většina bank dnes nabízí i účelové půjčky na auto (nejedná se o leasing) za zajímavých podmínek. Vzít si lze ale úplně obyčejnou spotřebitelskou půjčku a použít ji na nákup auta. U bank však bývá problém s přísnějšími podmínkami pro žadatele.


Mírnější vůči zájemcům o půjčky bývají nebankovní poskytovatelé. Zde je však potřeba počítat s vyšším úrokem. Ale ani to už nemusí být pravda. Stále více nebankovních společností se svými podmínkami přibližuje bankám. Důležitý je pečlivý výběr poskytovatele i samotné nebankovní půjčky, se kterým vám pomůžou praktické online srovnávače půjček a jiných finančních produktů.

P2P půjčky - půjčky mezi lidmi

Pokud vám nevyhovuje žádná nabídka od bank i nebankovních společností, můžete vyzkoušet třetí alternativní možnost. Jedná se o tzv. peer-to-peer půjčky, ve zkratce P2P půjčky, které využívá stále více lidí. Peníze neposkytují obvyklé úvěrové společnosti, ale lidé, které zaujme vaše žádost - váš osobní příběh.


Základem je prostředník - platforma, která propojuje zájemce o půjčku s investory. Vytváří trh s půjčkami, prověřuje důvěryhodnost obou stran a zajišťuje celý proces vyřízení půjčky. U nás P2P půjčky nabízí například oblíbená platforma Zonky. Také P2P půjčky se sjednávají jednoduše a rychle online, žádné kamenné pobočky a osobní jednání nečekejte.