Předchozí
1 z 3
Další

Samozřejmě, že sníme o rozličných autech. Zajímají nás supersporty za horentní sumy, rádi se podíváme na pěkného veterána, nebo nás uhrane nový supersedan, skrývající svůj obrovský potenciál pod nenápadnou maskou rodinného auta.

My to však vezmeme z malinko jiného konce a podíváme se na vozy, které jsou stylové a jedinečné, přesto ale v současné době dostupné i běžným smrtelníkům. Třeba takovým, kteří mají v kapse, na účtě nebo třeba pod polštářem sumu 200 tisíc korun.

Dohromady jsme vybrali šest aut a tady jsou z nich první tři.

Jde o modely, které jsou sice stylové, ale zároveň celou svou životnost žijí ve stínu svých slavnějších předchůdců, dražších a honosnějších modelů značky či prostě konkurentů. Ani to ale rozhodně neznamená, že vám nemohou udělat spoustu radosti.

Mazda RX-8

Japonské sportovní kupé vyráběné v letech 2003 až 2012, u kterého nikdo neumí pořádně říct, kolik má vlastně dveří. Dvě by tu byly normálně, ovšem další dvě jsou jaksi polovičaté, otevírané proti směru jízdy. Nicméně věřte, že zvláštní uspořádání dveří je na Mazdě RX-8 tou nejmenší zvláštností.

Jedná se totiž o historicky poslední sériový model, vybavený Wankelovým motorem.

Wankelův motor je pohonnou jednotkou, která funguje úplně jinak než konkurenční pístové motory. Místo toho, aby písty chodily ve válcích nahoru a dolů, je zde oválná spalovací komora, ve které se otáčí rotor se třemi vrcholy.

Je to fascinující mechanismus a hlavně způsob, jak z velmi malého motoru vymámit velmi nadstandardní výkon a točivý charakter. Považte, že RX-8 má v silnější variantě 231 koní a přitom objem jen 1308 kubických centimetrů.

Mazda RX-8.Zdroj: Mazda

Jsou tu ale i nevýhody a ty bohužel - tedy alespoň při pohledu na dnešní ceny - převažují nad klady. Wankelův motor je velmi náchylný na správné používání, jeho výdrž je oproti konvenčním motorům nesrovnatelně nižší a spotřeba naopak výrazně vyšší.

Je to hlavní důvod, proč jsou Mazdy RX-8 v současnosti relativně levné. Obstojné kusy se dají sehnat okolo 130 tisíc korun, protože se spousta lidí Wankelu bojí.

A pak je tu další problém, který si nese jméno RX-7. Jedná se o předchozí sportovní kupé od Mazdy, tentokrát tradičního střihu a samozřejmě také s Wankelem. Modelová řada RX-7 vrcholila v devadesátých letech generací FD, která je dodnes považována za jedno z nejhezčích kupé historie.

Jeho motor je ale přeplňován dvěma turbodmychadly a poslední kusy měly standardní výkon 276 koní, ke kterému se RX-8 ani neblíží. Bohužel se zároveň jedná o velmi raritní auto, jehož ceny jdou na současném trhu do milionů. Vám tedy nezbyde, než sáhnout po novější RX-8, která sice není „špatným Wankelem", ale zároveň není tím „správným Wankelem".

Ford Mustang čtvrté generace

Bájný Mustang. Kdo by nesnil o autě, jehož plakáty zdobily klučičí pokoje celých generací. Od svého prvního příchodu na trh v roce 1964 byl Mustang obrovským hitem, jenž si za krátkou dobu získal popularitu opravdu obdivuhodného rozsahu. Dobrou zprávou je, že i vy můžete se svými 200 tisíci na Mustanga dosáhnout. Tou špatnou bohužel je, že se jedná o Mustanga, kterého nemá skoro nikdo rád.

Na epické, svalnaté tvary první generace, které lemovaly Mustanga od šedesátých do poloviny sedmdesátých let, můžete samozřejmě rovnou zapomenout. Vás a vašeho rozpočtu se týká hlavně generace čtvrtá (vyráběná v letech 1994 až 2004), která - naštěstí - není úplně nejhorší.

Ford Mustang.Zdroj: Ford

Bohužel ale není ani zdaleka nejlepší a souhrnně by se dalo říci, že se svým staronovým Mustangem na srazu Amerik díru do světa neuděláte.

Kromě toho, do 200 tisíc seženete spíše kusy před faceliftem, případně exemppláře se slabšími šestiválci o výkonu 150 koní či základní verze pětilitrového osmiválce o výkonu 215 koní.

Ke čtyřkovému Mustangu musíte holt přistupovat malinko jinak. Musíte brát v potaz, že si nekupujete ono ikonické auto, ale kupujete si jeho odkaz a hlavně symbol doby, kdy se Mustang zase zvedal ze dna, které představují druhá a třetí generace.

Na vašeho Mustanga sice holky nepoletí (a mnohé ani nepoznají, že je to Mustang) ale existuje sorta lidí, která na čtyřkového Mustanga nedá dopustit.

Určitý styl tam tedy je a navíc si můžete v klidu říci, že jste si opravdu splnili onen klukovský sen a koupili si Mustanga. Sice to není TEN Mustang, ale i to se počítá.

Porsche 924/944

Když se řekne Porsche, dodává se většinou jedním dechem „911". Jenže německá automobilka má i další, více či méně úspěšné modelové linie.

Jedna z nich, linie dostupných modelů, byla započata typem 914, kterému bylo od prvopočátku přezdíváno „nepravé Porsche". Jeho nástupcem je právě model 924 (1976–1988) a posléze i model 944 (1982–1991).

Oba vozy jsou sice zajímavými sporťáky a poměrně uznávanými youngtimery, ovšem vždy budou ve stínu „větších bráchů".

Porsche 924.Zdroj: Porsche

Takže za 200 tisíc korun si sice Porsche koupíte, ale bude se jednat o to nejobyčejnější, které bylo v danou chvíli k mání. Takové Porsche, které není ani proslulou 911, ani krásnou a elegantní 928, chápanou ve své době jako velké cestovní kupé na dlouhé cestování.

Možná si říkáte, že nic z toho není důvod k tomu, aby bylo Porsche 924 zavrženo, jenže potom dojde na motory. Původní dvoulitrový čtyřválec, se kterým se modelu 924 vyrobilo jednoznačně nejvíc kusů, není totiž produktem slovutné automobilky Porsche, nýbrž Audi.

Teprve s příchodem 944 se Porsche rozhodlo udělat vlastní motor tak, že prakticky rozpůlilo pětilitrový osmiválec ze zmiňovaného většího kupé 928.

Nový motor sice dodal dostupnějšímu sporťáku na vážnosti, ale ani tak se kupé nedočkalo pořádného uznání, které by si zasloužilo.