Američan Tyler Hoover z YouTube kanálu Hoovies Garage se rozhodl, že z čistě „vědeckého“ hlediska zakoupí nejlevnější Bentley Contintental GT, jaký se mu povede na domácím trhu ojetin sehnat.

Do výzvy tak skočil po hlavě a nakonec sehnal luxusní kupé za cenu 27 700 dolarů, tedy v přepočtu za přibližně 600 tisíc korun. Zmiňované auto přitom do chvíle předání vlastně ani neviděl. Inzerát však vůz popisoval docela pozitivně. Kousek z roku 2004 měl najeto jen 72 tisíc kilometrů, neměl žádné větší poškození a hlavně byl provozuschopný.

Volvo V70 ve formě tanku.
Taky už jste slyšeli, že jsou Volva tanky? Tohle k němu má docela blízko

Jak se ale pochopitelně ukázalo, nejenže auto fungovalo technicky vskutku pofiderně, celá jeho historie byla nejprve jedna velká záhada. V servisních záznamech totiž byla deset let dlouhá díra, během které nebyl stav auta vůbec zapisován.

Závadami to jen začíná

Závady? Dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec o výkonu 552 koní (406 kW) v žádném případě nevykazoval krémově jemný, avšak silný zátah originálního vozu. Místo toho běžel nepravidelným chodem s naprosto otřesnou odezvou na plynový pedál. Aby toho nebylo málo, nefungovala klimatizace, nešlo otevřít kufr ani víčko nádrže, nefungovalo stahování okýnek a neustále se vybíjela baterie. Pro přístup do zablokovaného kufru byla odstraněna jedna ze zadních sedaček.

Hooverův mechanik už jen potvrdil zmiňované problémy a zjistil, že nepravidelný chod motoru je způsoben závadou na podtlakovém zařízení zpětného vedení zplodin. A to není žádná maličkost, jde o opravu, u které je dle příruček Bentley nutno kompletně demontovat motor i převodovku ven z auta společně s přední nápravou. S přihlédnutím na originální díly by účet této operace vyšel zřejmě na částku kolem pár stovek tisíc korun. Situaci nejlépe shrnuje tato reakce ve videu níže:

Hoover: „Takže to asi nebude stát pár stovek dolarů?“
Mechanik: „Ne, nebude to ani pár tisíc dolarů.“
Hoover: „Skvěle…“ 

Porsche 718 Boxster GTS.
Porsche ukázalo řadu 718 ve verzi GTS. Čtyřválec zůstal, nyní produkuje 365 koní

Po hledání dalších informací ale Hoover zjistil, že opravu lze provést mnohem levněji a bez demontáže motoru. Jedno malé pozitivum ovšem vystřídala řada šokujících zjištění ohledně původu vozu.

Auto jezdilo v Rusku

První záznamy auta začínají při oficiálním dodání do Spojených států. Krátce poté však bylo auto prodáno a skrze Finsko propašováno do Ruska, kde bylo Bentley nespočetněkrát zabaveno policií a opětovně prodáno. Celkem ho tak dosud vlastnilo šest majitelů.

Hooverovi se tyto informace podařilo dohledat díky VIN kódu auta skrze otevřené záznamy vlastnictví z obou zemí. Díky tomu se rovněž zjistilo, že ještě minulý rok bylo auto v Rusku prodáno se 120 tisíci najetým kilometry. Auto si tak udělalo kolečko po zeměkouli a vrátilo se zpátky do Ameriky ve zbídačeném stavu a s přetočeným tachometrem.

Dodge Challenger SRT Hellcat prchající po dálnici v Texasu.
VIDEO: Zloděj v 707koňovém autě dokázal ujet policistům. Ale pak mu došel benzín

Mechanik Hooverovi prozatím za pakatel opravil nefunkční elektroniku a teď už funguje i otevírání kufru, kde Američan pod rezervou nalezl zbraň a balíček s podivným bílým práškem. Tady se ovšem jednalo o vtípek k poukázání na šedou minulost vozu…

Je tedy vhodné koupit si luxusní Bentley za cenu nové a dobře vybavené Škody Octavia? Určitě ne, pokud nebudete připraveni na hromadu problémů a finančně nákladné opravy, které staré auto přinese, nehledě na jeho pofiderní minulost.

Dacia Sandero.
Nová Dacia Sandero dorazí v roce 2019. Na rozdíl od Dusteru to bude nové auto

Hoover však uznává, že vlastnictví levného Bentley nebylo dosud takové peklo, jaké očekával. Největší investicí tak byla hlavně nová 19palcová kola i s pneumatikami, která stála v přepočtu 32 tisíc korun. Dá se ale předpokládat, že peněženku majitele bude Continental v budoucnu vysávat ještě více.

Co by ale YouTuber pro své publikum neudělal? Na podobné případy je zvyklý. Nedávno koupil například Porsche 911 s najetými 390 tisíci kilometry a taky se přesvědčil, jaké to je vlastnit deset let starý Mercedes-Benz třídy S. O původně drahých autech za málo peněz tak už ví své.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube