Předchozí
1 z 3
Další

Následující seznam samozřejmě neobsahuje zdaleka všechna „petrolheadská“ auta na place švýcarského veletrhu. Vybrali jsme ale zajímavé novinky zajímavých značek, které na silnicích jen tak neuvidíte, a které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti.

RUF SCR

Přesně loni ukázal RUF v Ženevě naprosto parádní žlutý model CTR, uctívající klasický „Yellow Bird“ z roku 1987. Důležité ovšem bylo, že se jednalo o zcela nově vyvinuté auto, postavené pod taktovkou RUF bez využití komponentů od Porsche. A nyní se RUF blýsknul dalším modelem ze stejného soudku – zeleným SCR, navazujícím na ještě starší auto z roku 1978.

Ford Mustang Bullitt.
Ford Mustang Bullitt zamíří i k nám. Prohlédněte si jeho evropskou verzi

Základem celého auta je karbonový monokok, doplněný o bezpečnostní rám v horní části. Dokonce i pohonnou jednotku vyvinul RUF zcela sám, ačkoliv se jedná o stejnou koncepci jako u starého Porsche 964. Čtyřlitrový plochý šestiválec s atmosférickým plněním má 510 koní výkonu (375 kW) a 470 Nm točivého momentu, takže dosahuje téměř stejných hodnot, jako nové GT3 RS od Porsche. RUF je ovšem při hmotnosti 1250 kilogramů ještě o něco lehčí a rozjede se až na 320 km/h.

Bugatti Chiron Sport

Není bez zajímavosti, že si Chiron Sport s cenou přes 75 milionů připisuje titul vůbec nejdražšího auta letošní Ženevy. Oproti standardnímu Chironu ovšem Sport nevládne vyšším výkonem. Je pouze lehčí a rychlejší na okruhu.

Vůbec poprvé třeba Bugatti vyrobilo celokarbonové stěrače, které spolu s karbonovými koly a dalšími díly stojí za úbytkem hmotnosti ve výši 18 kilogramů. Dále bylo přenastaveno zavěšení, přidáno aktivní vektorování točivého momentu a v nabídce se také objevuje pár nových barev. Ve výsledku je Chiron Sport o pět sekund rychlejší na testovací trati Nardo.

David Brown Speedback Silverstone

Poslední produkt britské karosárny David Brown Automotive je opět kupé Speedback, dodávající Jaguaru XK styl starých Aston Martinů. V Ženevě je na place vystaven speciální ediční model, oslavující přestěhování společnosti do nového domova v Silverstone. V rámci edice vznikne pouze 10 kusů, každý za bezmála 18 milionů korun.

Koncept Porsche Mission E Cross Turismo.
Mission E Cross Turismo je koncept elektrického Porsche. Má blízko výrobě

Pod kapotou Speedbacku trůní pětilitrový osmiválec od Jaguaru, přeplňovaný kompresorem. Výkon byl oproti standardu zvednut na rovných 600 koní (441 kW) a síla se přenáší skrze šestistupňový automat na zadní kola. Zrychlení z nuly na sto zvládá Speedback Silverstone za necelých 4,5 sekundy.

Porsche 911 GT3 RS

Faceliftovaná GT3 RS je dosud nejrychlejší a nejsilnější svého druhu. Výkon čtyřlitrového plochého šestiválce s atmosférickým plněním se zvýšil na 520 koní (382 kW) a ručička otáčkoměru se zastaví až na hodnotě 9000 za minutu. Z nuly na sto upaluje okruhovka od Porsche za 3,2 sekundy a maximálka činí 312 km/h.

Krom toho dostala GT3 RS v rámci faceliftu přenastavené zatáčení zadních kol, vylepšenou aerodynamiku, jinak naladěný podvozek a také více karbonových dílů, zaručujících nižší hmotnost. S paketem Weissach, přidávajícím karbon a hořčíková kola, váží GT3 RS pouze 1430 kilogramů.

Ferrari 488 Pista

Pista je osmiválec od Ferrari ve své naprosto vrcholné formě. Limitovaná edice zamýšlená pro ty, kteří chtějí víc od svojí 488, přináší vylepšenou aerodynamiku, o 90 kilogramů nižší hmotnost, karbonová kola a přenastavenou elektroniku systému pro řízení smyku.

Rimac C_2.
Nový elektromobil od Rimacu má 1914 koní. A dostal i hasičák, kvůli Hammondovi

Zároveň má Pista vůbec nejvýkonnější osmiválec z Maranella, jaký se kdy stal součástí silničního auta. Motor o objemu 3,9 litru dostal oproti standardní 488 nové písty, titanové ojnice, výfukový systém ze slitiny Inconel, nové vačky, větší mezichladič a také přenastavenou převodovku, schopnou řadit za 30 milisekund. Výsledný výkon twin turbo motoru činí 720 koní (530 kW) a točivý moment je 770 Nm.

Zenvo TSR-S

Na rozdíl od Porsche nebo Ferrari, patří Zenvo mezi opravdu exkluzivní malosériovky. V Dánsku se vyrobí pouze pět kusů zběsilého hypersportu, který je prakticky závodním modelem TSR se světly a registrační značkou. Zenvo tvrdí, že každá linie karoserie má svůj aerodynamický účel a totéž platí i pro ohromné nastavitelné křídlo na zádi.

Range Rover SV Coupé.
Range Rover SV Coupé je dokonalá rozmařilost. Vznikne jen 999 kusů

O příval výkonu se stará osmiválec o objemu 5,8 litru, přeplňovaný dvojicí radiálních kompresorů. Celkem je k dispozici 1177 koní (865 kW), díky nimž zvládne Zenvo zrychlit z nuly na sto za 2,8 sekundy a z nuly na dvě stě za 6,8 sekundy.

Morgan Aero GT a Plus 8 50th Anniversary Edition

Britský výrobce retro sporťáků Morgan si do Ženevy přichystal hned dvojici novinek. Coby úplně klasické retro je tu výroční edice padesáti let modelu Plus 8 a naopak Aero GT se staví do role nejostřejšího modelu automobilky. Oba vozy ale bohužel spojuje i konec jedné éry. Jedná se totiž o poslední příležitost, koupit si Morgana s atmosférickým osmiválcem N62 od BMW.

Konkrétně Aero GT je poměrně impozantním strojem. Lehká karoserie klasického stylu byla aerodynamicky vyladěna, přibylo nastavitelné odpružení a celý vůz váží pouze 1182 kilogramů. Přitom se pod kapotou ukrývá již zmiňovaný motor o solidním výkonu 367 koní (270 kW), posílající svou sílu na zadní kola skrze šestistupňový manuál. Z nuly na sto upaluje Aero GT za 4,5 sekundy.