Vector je americká značka, která jako první představila supersportovní automobil ve smyslu, jak ho vnímáme dnes. V roce 1978 uvedla model W2, který byl schopný jet až 370 km/h. V té době šlo o opravdu o mimořádnou záležitost. Navíc od značky, kterou v té době skoro nikdo neznal.

Za deset let později debutoval W8, kterého Američané vyrobili pouhopouhých 17 kusů. I tak se značka Vector stala symbolem rychlosti a dramatičnosti. V roce 1993 Vector ukázal v Ženevě prototyp WX3. Ovšem ten se bohužel do sériové výroby nedostal. Nyní ho ale vlastnit můžete. Vector nabízí oba prototypy ve snaze získat peníze na vývoj nového modelu. Jedná se o kupé a roadster.

Jako nové si je značka Vector cenila na 850 tisíc dolarů za každé, dnes je cena 3,5 milionu dolarů. Získané peníze by Vector rád investoval do vývoje nového modelu. Lákadlem pro případné zájemce má být i to, že s nákupem získá také podíl ve firmě.

Oba vozy pohání stejný vidlicový osmiválec se dvěma turbodmychadly a výkonem rovných 1000 koní a jde o poměrně dost revoluční vozy. Vector v jejich případě jako první nabídl dvoustupňové přeplňování a sekvenční převodovku.

Původně byly vozy stříbrné, ale nyní je kupé tyrkysově modré a roadster ametystově fialové.

Chystaný model WX8 by podle Vectoru měl disponovat výkonem 2000 koní a maximální rychlostí 442 km/h, cože je zatraceně blízko světovému rekordu Koeniseggu.