Britskému magazínu Auto Express to naznačil výkonný viceprezident automobilky a šéf "evropské" Toyoty Didier Leroy. Neznamená to pochopitelně, že diesely z nabídky Toyoty zmizí lusknutím prstu, současné modely je v několika příštích letech pod kapotou jistě mít budou i dál, ale nové vozy, které se teprve chystají, by prý už bez vznětových motorů být mohly.

A přestože Leroy tvrdí, že jde o jeho osobní názor, jen těžko se věří tomu, že by tak vysoce postavený člen vedení automobilky svá slova vyřkl bez jakékoli opory.

Volkswagen Golf TDI.
Dieselová auta už nejsou v Evropě nejpopulárnější, jejich prodej klesá

"Například už nedávno omlazený Yaris si s dieselem nebudete moci koupit," připomněl. Současně však připustil, že auta s naftovými motory jsou stále ještě zajímavá pro firmy a fleetové zákazníky. Přesto je podle něj budoucnost jasná, Toyota se musí soustředit na jiné typy pohonu. Tedy zejména na hybridy a na vozy s palivovými články.

Vztah japonské automobilky k dieselům ostatně vyjadřuje i skutečnost, že Toyota naftové motory z velké části kupuje prostřednictvím dohody od BMW, aniž by se jejich vývoji věnovala.