Exteriér nové A7 Sportback vychází z designérského stylu, který Audi představilo studií prologue a uvedla poprvé do produkce s novým modelem Audi A8.

Přesto novinka zřetelně navazuje na předchůdce. Vzhled doplňuje nová, níže položená maska chladiče nebo třeba světlomety, jež jsou vepředu tvořeny z celkem dvanácti segmentů a při odemykání vozu vytváří světelné animace. Ostatně tato vychytávka je přítomna rovněž u zadních světlometů, které jsou propojeny podélně přes celou záď vozu.

Kia Stinger.
Kia Stinger dostala české ceny. I nejvýkonnější verze s šestiválcem

Na délku měří A7 Sportback 4969 mm, na šířku 1908 mm a na výšku 1422 mm. Rozvor činí 2926 mm. Zatímco je tedy novinka o pár milimetrů kratší a užší, její rozvor se na druhou stranu lehce prodloužil. Zavazadlový prostor má objem 535 litrů, přičemž může být zvětšen až na 1390 litrů sklopením zadních sedaček.

Nová technika se pak objevila na podvozku, který používá nově vyvinuté přední i zadní nápravy. Samozřejmě nesmí chybět elektricky řízené tlumiče a adaptivní vzduchové odpružení, udržující stálou světlou výšku. Úplnou novinku je u A7 Sportback systém natáčení všech kol pro lepší manévrovatelnost a stabilitu v zatáčkách.

Zatím jen s šestiválcem

Co se týče motorů, Audi prozatím uvádí pouze jedinou motorizaci, a to přeplňovaný benzinový šestiválec o objemu tří litrů. Ten poskytuje 340 koní (250 kW) a 500 Nm točivého momentu. Auto je díky tomu schopné akcelerovat z nuly na 100 km/h za 5,3 sekundy a dosáhnout elektricky omezené maximální rychlosti 250 km/h. Stejně jako všechny ostatní nadcházející motorizace je pak i tento motor vybaven částečně hybridním pohonem MHEV, který zvyšuje jízdní komfort a snižuje spotřebu. Kupé tak umí například v rychlosti od 55 do 160 km/h jet setrvačností s deaktivovaným motorem.

V kombinovaném režimu EU má nová A7 Sportback udávanou spotřebu 6,8 litru paliva na 100 kilometrů, přičemž značka zmiňuje, že právě částečně hybridní pohon snižuje spotřebu paliva až o 0,7 litru na 100 kilometrů

O přenos síly na kola se stará sedmistupňová automatický převodovka. Systém pohon všech kol quattro je dále schopen odpojit pohon zadní nápravy v situacích, kdy není zapotřebí, a v případě potřeby jej automaticky opět připojit.

Tatra 613 4 Mi-Long Electronic. Foto předchozího majitele.
Na prodej je vzácná Tatra 613 Electronic, jedna ze 17 kusů. V čem je zvláštní?

V interiéru se pokračuje stylem, který nastolila větší A8. Mnoho prvku tak bylo zjednodušeno a objevují se zde namísto tradičních tlačítek stále populárnější dotykové plochy. Horní 10,1palcový displej infotainmentu je pak natočen k řidiči. Další displej o velikosti 8,6 palce je umístěn na středovém panelu a zajišťuje ovládání klimatizace, komfortních funkcí a zadávání textu.

Dorazí v únoru

Klasikou je nakonec armáda asistečních systému a stále rozšířenějších funkcí autonomní řízení. U A7 Sportback se tak například objevuje funkce Audi AI remote parking pilot, která vám auto samočinně zaparkuje do garáže nebo na parkovací místo, aniž byste byli uvnitř vozu. Společně s novými funkcemi je auto vybaveno celkem 39 asistenčními systémy.

Výrobní linka v závodě v Neckarsulmu už je na novou A7 Sportback připravena, přičemž první vozy by měly dorazit k prodejcům v závěru února 2018. Ceny pro český trh ještě nebyly stanoveny. V Německu májí cenovky startovat na částce v přepočtu 1,7 milionu korun.

Zdroj: Youtube