K odhalení podoby vozu si česká automobilka vybrala muzeum moderního umění Artipelag nedaleko švédského Stockholmu. Tohle místo si vybrala, protože prý skvěle kombinuje přírodu a urbanismus.

A i když jsme už před premiérou o novince věděli skoro všechno důležité, nová Škoda přesto dokázala některými detaily překvapit.

Například ztvárněním zadních světlometů, které mají vnitřní část integrovanou do výklopné zádě. To je sice i u ostatních škodovek běžné, u Karoqu ale do pátých dveří zasahuje jen horní část, jež tak opticky prodlužuje známý tvar písmene C.

Čtěte také: Lidé si utahují ze jména Karoq. Škodě navrhují jiné názvy, třeba Kardiaq a Svejq

Zbytek designu je poměrně očekávatelný. Příď s charakteristickou maskou chladiče a dělenými světlomety připomíná většího Kodiaqa. Hlavní svítilny jsou ale „hranatější" - a také mlhovky mají odlišný tvar.

Škoda Karoq.Zdroj: Škoda Auto

Pohled ze strany pak potvrzuje blízkou příbuznost se Seatem Ateca, který se vyrábí v Kvasinách, tedy ve stejném závodě, kde bude vznikat i Karoq. SUV s okřídleným šípem ve znaku však dostalo více prosklenou část před zadním sloupkem.

Standardem jsou 16palcová kola, objednat ale půjdou až devatenáctky.

První škodovka s digitálním přístrojovým štítem

Škoda Karoq měří na délku 4382 milimetrů a i díky rozvoru 2638 mm (u verze s pohonem všech kol 2630 mm) nabízí prostorný interiér.

Zavazadlový prostor má v pětimístném uspořádání interiéru základní objem 521 litrů (Ateca má 510 l, Yeti 405 l), při sklopených zadních sedadlech vzroste objem pro zavazadla na 1630 litrů. Přepravní kapacitu i komfort cestujících na zadních sedadlech lze ale ovlivnit díky příplatkovým posuvným sedadlům, což je právě vychytávka, kterou příbuzný od Seatu nemá.

S posuvnými sedačkami se objem kufru pohybuje od 479 do 588 litrů. Systém VarioFlex se přitom skládá ze tří samostatných a individuálně nastavitelných sedadel, která lze v případě potřeby dokonce vyjmout z vozu. Maximální využitelný objem zavazadlového prostoru při dvoumístné konfiguraci interiéru a po vyjmutí sedadel činí 1810 litrů.

Škoda Karoq - rozměry:
Délka 4382 mm
Šířka 1841 mm
Výška 1605 mm
Rozvor 2638 mm (s pohonem 4x4 2630 mm)

Interiér kromě toho nabídne řadu chytrých prvků, je jich prý až 30. Automobilka vyzdvihuje zejména příplatkové elektrické ovládání dveří zavazadlového prostoru, které může být i bezdotykové - víko se otevře kmihnutím nohou pod zadním nárazníkem - nebo elektricky ovládané tažné zařízení. To je standardně schované za zadním nárazníkem a objeví se po stisknutí tlačítka.

Palubní deska sází na horizontálně rozdělené dekorační prvky, které ji rozdělují na mohutnější horní a menší spodní část. Dominantním ovládacím prvkem je vždy dotykový displej, jehož velikost i provedení se liší v závislosti na výbavě a zvolenému infotainmentu. Základní systém Swing má displej s uhlopříčkou 6,5", vrcholný infotainment Columbus pak 9,2" a nabízí skleněný design a rozlišení 1280 x 640 pixelů. Zahrnuje také navigaci.

Čtěte také: Přehledně: Jak je na tom nová Škoda Karoq ve srovnání s konkurencí?

To jsou ale prvky, které už ze škodovek známe. Zato premiérovými novinkami (příplatkovými) jsou ovládání gesty, digitální přístrojový štít či funkce promítání loga na zem ze zpětných bočních zrcátek.

Ovládání gesty funguje tak, že kamera zaznamenává a identifikuje definované pohyby rukou, které provádí řidič v oblasti středového panelu. Každé gesto pak spouští jinou funkci - sníží například hlasitost rádia nebo vybere jinou stanici.

Digitální přístrojový štít pak nahrazuje klasické budíky v přístrojové kapličce. Řidiči umožňuje zobrazovat v přístrojovém panelu některé ze čtyř uspořádání, přičemž každé z nich upřednostňuje jiné informace, které panel zobrazuje. Ve výsledku si tak kromě otáčkoměru a rychloměru můžete v kapličce zobrazit například mapu s navigací. Možnosti jsou ale mnohem širší.

Škoda Karoq.Zdroj: Škoda Auto

Promítání loga na zem je spíš designovou drobností. Konkrétně se při otevření dveří promítá na zem nápis Škoda. V interiéru dále nechybí LED ambientní osvětlení v dekoračních lištách dveří a palubní desky, které lze nastavit v některém z deseti odstínů.

S novými motory

A protože jde o moderní vůz, nesmíme opomenout ani arzenál bezpečnostních systémů a různých elektronických asistentů, například čtení dopravních značek, asistent pro vyjíždění z parkovacích míst, který hlídá prostor za autem, rozpoznávání únavy či asistent pro jízdu v pruzích. Nechybí ani mnoho funkcí z oblasti konektivity a připojení k internetu.

Přejděme ale k technice. Novinkou v nabídce pohonných jednotek jsou oba zážehové a dva vznětové motory. Celkem bude k dispozici pět agrégátů, které mají objem od jednoho do dvou litrů a jejich výkonové spektrum sahá od 115 koní (85 kW) do 190 koní (140 kW). Všechny motory jsou přeplňované turbodmychadlem, mají přímé vstřikování paliva, systém Start-Stop, rekuperaci brzdné energie a plní emisní normu EU 6. Základním motorem je litrový tříválec.

Škoda Karoq.Zdroj: Škoda Auto

S výjimkou nejsilnějšího vznětového motoru mohou být všechny agregáty spojeny buď s šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG. Nejvýkonnější turbodiesel můžete mít výhradně s pohonem všech kol (s elektronicky řízenou lamelovou mezinápravovou spojkou) a sedmistupňovou převodovkou DSG. Čtyřkolka pak bude k dispozici také ke 150koňovému nafťáku i k nové zážehové jednotce 1.5 TSI.

Tento benzinový čtyřválec je vybaven funkcí odpojování dvou válců (vypíná se druhý a třetí válec) při nízkém zatížení. To má samozřejmě pomoci k úspoře paliva, údajně až o půl litru benzinu na sto kilometrů.

Škoda Karoq - motorizace:
Motorizace Max. výkon Max. točivý moment Max. rychlost Zrychlení 0-100 km/h Kombinovaná spotřeba
Zážehové motory
1.0 TSI 85 kW/115 k 200 Nm 187 km/h 10,6 s 5,2 l/100 km
1.5 TSI 110 kW/150 k 250 Nm 204 km/h 8,4 s 5,1 l/100 km
Vznětové motory
1.6 TDI 85 kW/115 k 250 Nm 188 km/h 10,7 s 4,5 l/100 km
2.0 TDI (110 kW) 110 kW/150 k 340 Nm 207 km/h 8,9 s 4,4/100 km
2.0 TDI (140 kW) 4x4 DSG 140 kW/190 k 400 Nm 211 km/h 7,8 s 5,3 l/100 km

Technickým základem Škody Karoq je koncernová modulární platforma MQB. Kompaktní SUV má standardně jednoduchou zadní nápravu, nicméně čtyřkolky se pochlubí čtyřprvkovým zavěšením. Zájemci také mohou sáhnout po adaptivních tlumičích, které jsou k dispozici pro motorizaci 1.5 TSI s pohonem všech kol a pro obě verze 2.0 TDI společně s výběrem jízdního profilu od stupně výbavy Ambition.

Výběrem jízdního profilu může řidič kromě tuhosti podvozku ovlivňovat charakteristiky řízení, činnost řazení převodovky DSG a nastavení elektronických asistentů. 

Nepřehlédněte: Škoda si zaregistrovala nová jména, všechna s "q" na konci. Co to znamená?

Produkce začne na přelomu července a srpna, na trhu se následovník Yetiho objeví ve druhém pololetí.

A ceny? Ty zatím pochopitelně neznáme, Karoq by ale měl stát podobně jako Seat Ateca. Ten aktuálně stojí nejméně 468 900 Kč (verze s benzinovým tříválcem a pohonem předních kol), nejdražší provedení s 190koňovým dvoulitrovým turbodieselem, pohonem všech kol a automatickou převodovkou startuje na 849 900 Kč.

Zdroj: Škoda Auto