Škoda Karoq je 4382 milimetrů dlouhé esúvéčko, které by mělo konkurovat vozům jako Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan či Hyundai Tucson. Sází přitom na zajímavý vzhled, moderní výbavu a prostorný interiér, který zajišťuje mimo jiné i rozvor dosahující 2638 mm (u verze s pohonem všech kol 2630 mm).

Zavazadlový prostor má v pětimístném uspořádání interiéru základní objem 521 litrů (Ateca má 510 l, Yeti 405 l), při sklopených zadních sedadlech vzroste objem pro zavazadla na 1630 litrů. Přepravní kapacitu i komfort cestujících na zadních sedadlech lze ale ovlivnit díky příplatkovým posuvným sedadlům, což je právě vychytávka, kterou příbuzný od Seatu nemá.

V nabídce je pět motorů

S posuvnými sedačkami se objem kufru pohybuje od 479 do 588 litrů. Systém VarioFlex se přitom skládá ze tří samostatných a individuálně nastavitelných sedadel, která lze v případě potřeby dokonce vyjmout z vozu. Maximální využitelný objem zavazadlového prostoru při dvoumístné konfiguraci interiéru a po vyjmutí sedadel činí 1810 litrů.

Škoda Karoq.
Prozkoumali jsme novou Škodu Karoq. Jaká je naživo? A budou i další verze?

Novinkami v nabídce pohonných jednotek jsou oba zážehové a dva vznětové motory. Celkem je k dispozici pět agregátů, které mají objem od jednoho do dvou litrů a jejich výkonové spektrum sahá od 115 koní (85 kW) do 190 koní (140 kW). Všechny motory jsou přeplňované turbodmychadlem, mají přímé vstřikování paliva, systém Start-Stop, rekuperaci brzdné energie a plní emisní normu EU 6. Základním motorem je litrový tříválec.

S výjimkou nejsilnějšího vznětového motoru mohou být všechny agregáty spojeny buď s šestistupňovou manuální převodovkou nebo sedmistupňovým dvouspojkovým automatem DSG. Nejvýkonnější turbodiesel můžete mít výhradně s pohonem všech kol (s elektronicky řízenou lamelovou mezinápravovou spojkou) a sedmistupňovou převodovkou DSG. Čtyřkolka pak bude k dispozici také ke 150koňovému nafťáku i k nové zážehové jednotce 1.5 TSI.

Tento benzinový čtyřválec je vybaven funkcí odpojování dvou válců (vypíná se druhý a třetí válec) při nízkém zatížení. To má samozřejmě pomoci k úspoře paliva, údajně až o půl litru benzinu na sto kilometrů.

Detailnější informace o Škodě Karoq najdete v níže přiloženém článku.

Škoda Karoq.
Tohle je nová Škoda Karoq, nástupce Yetiho. Jak se vám líbí?

Na začátku července Škoda zahájila předprodej novinky.

Nejlevnější verze stojí 529 900 korun. Zatím

Zájemci zatím mohou vybírat ze čtyř motorizací a jen dvou výbavových linií - a to těch dražších. I proto zatím nejnižší částka nutná k pořízení Karoqu činí 529 900 korun. Za tyto peníze dostanete přeplňovaný litrový tříválec o výkonu 115 koní (85 kW), manuální převodovku a pohon předních kol. A výbavu Ambition, která zahrnuje mimo jiné dvouzónovou automatickou klimatizaci, infotainment Bolero s osmipalcovým displejem, osmi reproduktory, Bluetooth a konektivitou SmartLink+ a digitálním příjmem DAB, dešťový senzor a světelný senzor, zadní parkovací senzory, 16palcová litá kola, tempomat s omezovačem rychlosti, asistent rozjezdu do kopce a vyhřívaná přední sedadla.

Standardem je také výškové nastavení a bederní opěrky sedadel řidiče i spolujezdce, sedm airbagů, loketní opěrka s 12V zásuvkou, příprava pro tažné zařízení a síťový program pro zavazadlový prostor i podélné střešní nosiče.

Více informací o cenách a výbavách naleznete zde:

Škoda Karoq.
Škoda zahajuje předprodej Karoqu, zatím nabízí jen vyšší výbavy. Kolik stojí?

Závod v Kvasinách je jedním ze tři výrobních závodů automobilky Škoda v České republice. S přibližně 8000 pracovníky je tento závod největším průmyslovým zaměstnavatelem v Královéhradeckém kraji. V minulých letech byla výrobní zařízení rozšířena a rozsáhle modernizována.

Škoda začala vyrábět nový Karoq.Zdroj: Škoda Auto

Od roku 2015 investovala společnost Škoda Auto přibližně jedenáct miliard korun do rozšíření kompetence závodu v Kvasinách pro výrobu vozů SUV. V následujících letech bude jeho kapacita postupně růst až na 295 000 vozů ročně.

Vedle nového vozu Karoq vyrábí v současné době česká automobilka v Kvasinách modely Superb, Superb Combi a Kodiaq.

Od května 2009 do června 2017 v Kvasinách vznikalo první kompaktní SUV značky Škoda – model Yeti. Historie tohoto závodu je více než osmdesátiletá. Již na počátku třicátých let dvacátého století se zde vyráběla auta, mezi jinými i Jawa 700. Prvním vozem značky Škoda, který se v Kvasinách vyráběl, byl v roce 1947 Superb.

V rámci Strategie 2025 bude v následujících letech značka Škoda dále důsledně pokračovat v budování své modelové palety. Důraz je kladen především rozšíření nabídky vozů SUV, nejbližší novinkou by měl být malý crossover.

Neoficiální ilustrace chystaného crossoveru od Škody.
Takhle by mohl vypadat malý crossover od Škody. Nahradí Fabii Combi
Zdroj: Škoda Auto