Škodovka chce samozřejmě uvedení nového výkonnějšího SUV jak se patří okořenit, a proto do něj posadila slavnou německou závodnici a expertku na Nürburgring Sabine Schmitz. Na vůbec nejrychlejší čas kola pro kategorii vozidel SUV sice Kodiaq RS po výkonové stránce pochopitelné nemá, alespoň si tak dojel pro docela specifický rekord pro sedmimístná SUV.

Schmitz zajela se škodovkou čas 9:29,84 vteřiny, což na oficiální pokoření rekordu stačilo. A pokud nás paměť neklame, konkurenci přitom Kodiaq RS nemusel moc řešit. Sedmimístných SUV se totiž na Severní smyčce pod spuštěnou časomírou zase tolik neprohání.

Výroba Škody Karoq.
Infografika: Podívejte se, jak Škoda rozšiřuje svůj závod v Kvasinách

Někoho by mohlo napadnout třeba Audi SQ7, které rovněž nabízí interiér pro sedm cestujících a proti Kodiaqu RS nabízí o dost silnější strojovnu ve formě čtyřlitrového naftového osmiválce se dvěma turby, výkonem 435 koní (320 kW) a točivým momentem 900 Nm. Oficiálně však nikdy nebylo SQ7 na Nordschleife měřeno.

Jen pro srovnání, doteď nejrychlejší čas celkově pro všechna SUV drží Alfa Romeo Stelvio QV s časem 7:51,7 vteřiny. Kompletní on-board záběry z rekordní jízdy Kodiaqu RS zatím nebyly zveřejněny.  

Zdroj: Youtube

Novinky o technice Kodiaqu RS

Škodovka v rámci své rekordní jízdy už potvrdila motorizaci pod kapotou nadále maskovaného Kodiaqu RS. Novinka tak dostane naftový, dvakrát přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec o výkonu 239 koní (176 kW) a točivém momentu 500 Nm. Agregát bude v modelové řadě Kodiaqu dodáván výhradně pro verzi RS.

Škoda 1203.
Legendární Škoda 1203 slaví 50 let. Připomeňte si ji s námi

Potvrzen byl i podvozek s adaptivními tlumiči, možnosti volby jízdního režimu, systém progresivního posilovače řízení a samozřejmě pohon všech kol.

Světová premiéra Kodiaqu RS se odehraje v říjnu na autosalonu v Paříži.