Novinka se i nadále vyrábí ve slezských Nošovicích. Na jaře by se měl ukázat také kombík, ve druhé polovině roku sportovní verze i30 N a na přelomu příštího roku pak i fastback, tedy auto se dvěma páry dveří a dlouhým víkem zavazadlového prostoru, které současně tvoří splývavou záď. Tato novinka částečně nahradí aktuální třídveřový hatchback - ten totiž s odchodem druhé generace skončí.

Zájemci tedy zatím mohou koupit jen pětidveřový hatchback. Ten ve srovnání s předchůdcem lehce narostl do délky a do šířky: dlouhý je 4340 milimetrů (+40 mm), široký 1795 mm (+15 mm) a vysoký 1455 mm (-10 mm), rozvor zůstává stejný.

Jak vypadá?

Výrazně se proměnil vzhled, nová i30 je zakulacenější, uhlazenější a má poněkud "bachratější" záď. Kufr nabízí základní objem 395 litrů (ve srovnání s předchůdcem nárůst o 17 l), po sklopení zadních opěradel je k dispozici až 1301 litrů (-15 l).

Ještě větší obměnou prošel interiér, který vypadá poměrně minimalisticky a moderně. Dominantním prvkem je tu volně stojící dotykový displej multimediálního systému s osmipalcovou úhlopříčkou. Základní model ale nabídne obrazovku jen pětipalcovou. Kabina je každopádně pocitově příjemná a útulná, zpracování se zdá být dobré - a také materiály vypadají slušně a odolně. A prostoru je tu dost, i když na zadních sedadlech už možná budou dlouháni trochu postrádat prostor pro nohy.

Nový Hyundai i30 (2017).Zdroj: Hyundai

Hyundai pro novou i30 přichystal šest pohonných jednotek. Zážehovým základem bude atmosféricky plněná jedna-čtyřka o výkonu 100 koní (73 kW), následuje přeplňovaný litrový tříválec se 120 koňskými silami (88 kW) a nová přeplňovaná čtrnáctistovka o výkonu 140 koní (103 kW). Právě tato nová jednotka může být jako jediný benzinový motor spojena se samočinnou převodovkou se sedmi stupni.

S diesely je to jednodušší, všechny totiž mají objem 1,6 litru. Liší se však samozřejmě výkonem: nejslabší provedení dává 95 koní (70 kW), prostřední 110 (81 kW) a vrcholné 136 koňských sil (100 kW). Standardem je šestistupnová manuální převodovka, k oběma výkonnějším verzím lze zvolit sedmistupňový automat.

Kolik stojí?

Momentálně si však můžete objednat jen litrový tříválec a dva nejsilnější nafťáky. Hyundai totiž zatím prodává i30 pouze v úvodní edici Symbol, u níž je výběr motorizací podstatně omezen. Cena přitom s tříválcem startuje na 399 900 Kč, což je vzhledem k výbavě zajímavá částka. Na palubě totiž najdeme rádio, manuální klimatizaci, šest airbagů, litá kola, vyhřívání sedadel i volantu, tempomat, mlhovky, parkovací kameru, dešťový senzor nebo automatické přepínání tlumených a dálkových světel.

Kdo chce výbavy ještě víc, může sáhnout po paketu Plus, obsahujícím LED světlomety, navigaci s dotykovou obrazovkou a automatickou dvouzónovou klimatizaci. Balíček vyjde na 40 tisíc korun.

Nový Hyundai i30 (2017).Zdroj: Hyundai

O 90 tisíc dražší je auto s naftovým čtyřválcem 1.6 CRDI o výkonu 110 koní (81 kW) - částečně i proto, že diesel lze koupit výhradně s paketem Plus.

Jak jezdí?

A právě s touto naftovou jedna-šestkou jsem absolvoval první kilometry. Hned po nastartování mě zaujalo, jak dobře je motor odhlučněný, dokonce i za studena o sobě nedával moc vědět. A podobně kultivovaně působí celé auto, podvozek je totiž komfortní, dobře tlumí nerovnosti a především v kabině panuje sympatické ticho.

Nová i30 kromě toho jede jistě, nebojí se zatáček a odhodlaně se drží zvolené stopy. Dobrý dojem podtrhuje i strmější řízení.

Podrobnější dojmy si budete moci přečít už brzy, chystáme totiž důkladný test. Než k němu dojde, můžete se zatím v galerii detailně podívat, jak moc se nová i30 změnila ve srovnání s předchůdcem.

Ceník najdete zde.