Dacia stavěla novinku na základech a úspěších původní verze, přičemž neměla chuť za každou cenu měnit podstatu vozu, která doteď bravurně fungovala.

Exteriér nového Dusteru je spíše evolucí staré generace a stejné jsou prakticky i rozměry vozu. Zato interiér je zcela nový s mnohem elegantněji vypadající palubní deskou a hezčím středovým panelem, kde sídlí obrazovka infotainment systému a pod ní nově uspořádaná tlačítka a otočné ovladače s displeji uvnitř.

BMW M5.
Pirelli pro nové BMW M5 vyvinulo speciální pneumatiky. Jsou schválně hlučné

Aby novinka nezklamala v terénu, vylepšen byl také pohon všech kol, který nyní spolupracuje se systémy kontroly sjíždění kopce, rozjíždění do kopce a senzory ukazujícími v reálném čase nájezdové úhly vozu. Stále ale bude Duster nabízen také ve verzi s pohonem jen předních kol.

Základ je pořád stejný

Automobilky své nově uvedené modely často trochu zdraží vůči odchozí, doprodávané generaci. To však není případ dostupné Dacie. U vybavenějších verzí nového Dusteru se sice ceny lehce mění, nicméně za úplný základ dáte stejné peníze, jako tomu bylo u starého modelu, tedy 259 900 korun.

Za tuto cenu dostanete nejnižší výbavu Access, u které je v nabídce výhradně atmosférická šestnáctistovka o výkonu 114 koní (84 kW), manuální převodovka a pohon předních kol. Součástí výbavy je například šest airbagů, palubní počítač, LED denní svícení, tónová skla či asistent pro rozjezd do kopce.

Mini Cooper S a Cabriolet.
Mini prošlo lehkou modernizací. Je stylovější a technologicky vyspělejší

U druhého stupně výbavy Essential je už v nabídce kromě benzinové šestnáctistovky a její verze na LPG také naftový přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,5 litru a výkonu 90 koní (66 kW). S tímto motorem vyjde Duster minimálně na 338 900 korun. Ve výbavě pak nechybí třeba 16palcová litá kola, výškově nastavitelný volant a sedadlo řidiče nebo rádio s MP3 a Bluetooth.

Třetí stupeň výbavy Comfort dále přihazuje do nabídky také přeplňovanou benzinovou dvanáctistovku o výkonu 125 koní (92 kW), se kterou začíná Duster na 350 900 korunách. Navíc přibude i chromovaná koncovka výfuku, přední mlhovky, tempomat, elektricky nastavitelná a vyhřívaná zrcátka, elektricky ovládaná okna či manuální klimatizace.  

Severokorejský Kaengsaeng 88, nebo také Pyongyang 4.10.
V Severní Koreji kdysi zkusili okopírovat západní Mercedes. Výsledek byl tristní

Nejvyšší výbavou je varianta Prestige, u které jsou k mání všechny zmíněné motorizace. Ceny startují na 339 900 Kč a dále dostanete 17palcová litá kola, systém sledování mrtvého úhlu, infotainment systém s navigací, zadní parkovací senzory a kameru či zatmavená zadní okna.   

V závislosti na některých motorizacích je možné Duster vybavit pohonem všech kol, který je zpravidla za příplatek 45 tisíc korun. Automatická převodovka je bohužel nabízena pouze u naftové patnáctistovky a znamená vyšší cenu o 35 tisíc korun.

Ceny nové Dacie Duster:

Ceník nové Dacie Duster.Zdroj: Dacia

Kompletní ceník naleznete zde.