Exteriér byl u nového Leafu zásadně upraven a nyní svým vzezřením lépe zapadá do současné řady klasických hatchbacků. Původní generace totiž dávala svým prapodivným designem až příliš najevo, že jde o elektromobil. Celkově Leaf vypadá dospěleji s novými světlomety, falešnou mřížkou chladiče a masivními zadními sloupky.

Svými proporcemi si však stále udržuje velikost kompaktního hatchbacku. Na délku je teď Leaf o trošku větší s celkem 4480 mm, na šířku měří 1790 mm a lehce byl i snížen na 1535 mm. Délka rozvoru je 2700 mm. 

Podobně zásadní změny najdeme rovněž v technice. V podlaze jsou uloženy nové baterie o kapacitě 40 kWh, které nabízí Leafu dojezd až 378 kilometrů. Jedná se o pořádný nárůst o 128 kilometrů vůči starému vozu. Nabití do plna trvá 8 až 16 hodin dle typu zástrčky, přičemž dostupnou rychlonabíječkou prý zvládnete baterie nabít na 80 procent kapacity za 40 minut.

Lamborghini Huracán s vyklápěcími světlomety.
VIDEO: Jak by vypadaly „mrkačky“ na moderních sporťácích? Je to zvláštní pohled

O pohon se stará výkonnější elektromotor produkující 150 koní (110 kW) a 320 Nm točivého momentu. Ve srovnání s předchůdcem dostal nový Leaf navíc 42 koní (30 kW) a 66 Nm.

V rámci jízdy představuje Nissan nový systém ProPILOT, jež nabízí autonomní řízení při jízdě v pruhu. Auto si díky tomu hlídá vzdálenost od vozu před ním, udržuje se mezi pruhy a automaticky rovněž zatáčí v rychlostech od 30 do 100 km/h. Součástí systému je taktéž autonomní parkovací asistent, který využívá celkem 12 senzorů, aby bez zásahu řidiče auto bez problému zaparkoval.

Mercedes-Benz třídy S Kabriolet.
Kupé a kabrio třídy S mají po modernizaci. Verze AMG dostala nový motor

Mezi bezpečnostní systémy dále patří třeba upozornění vyjetí z pruhu, funkce krizového brzdění, hlídání mrtvého úhlu, rozpoznávání dopravních značek, hlídaní provozu za autem a kamera zobrazující prostor okolo vozu.

Nissan dále zmiňuje, že Leaf je možno ovládat ve většině případů pouze pedálem plynu, který nyní označují jako e-Pedal. Kromě rekuperace energie z brzd totiž sundání nohy z plynu aktivuje rovněž samotné brzdy a auto tedy začne razantněji zpomalovat. Kompletním puštěním pedálu tak vůz můžete zcela zastavit. Pro rychlejší reakce a krizové situace je zde však stále klasický brzdový pedál.

České ceny nového Nissanu Leaf zatím nejsou známy. Můžeme je ale očekávat v podobné hladině jako u předchozí generace, tedy minimálně okolo 730 tisíc korun. První vozy by se měly v Evropě objevit až na začátku roku 2018. 

Zdroj: Youtube