Předchozí
1 z 4
Další

Podle průzkumu společnosti Focus2Move už známe seznam nejprodávanějších vozidel za loňský rok. Globální databáze této firmy sleduje přes 3500 vozidel všech značek (kromě osobních aut jde i o lehké užitkové vozy, například pick-upy) z více než 1500 zemí po celém světě.

Z čísel vyplývá, že nejúspěšnějším modelem od Škody je Octavia, která skončila na 28. místě s celkově prodanými 442 957 vozy. Celosvětově jde o 3,9procentní nárůst proti roku 2015.

Čtěte také: Octavia, jak ji neznáte. Tohle jste o českém hitu možná nevěděli

Níže už je konečná dvacítka nejprodávanějších vozů za rok 2016.

20. Honda Accord

Honda Accord.Zdroj: Honda

Prodaných kusů: 535 487

Sedan od Hondy není příliš oblíbený v Evropě, u nás se dokonce již delší dobu neprodává. Zato třeba v USA je stále populární hlavně kvůli rozumné ceně.

19. Volkswagen Passat

Volkswagen Passat.Zdroj: Volkswagen

Prodaných kusů: 541 050

Ve srovnání s rokem 2015 oblíbenost Passatu klesla, což se projevilo na propadu prodejů - o 10,7 procenta. Za menším zájmem může stát i aféra Volkswagenu s naftovými motory.

18. Toyota Hilux

Toyota Hilux.Zdroj: Toyota

Prodaných kusů: 545 208

Nesmrtelný pick-up od Toyoty si stále drží obstojnou pozici mezi silnou americkou konkurencí od Fordu, Chevroletu nebo Dodge. V minulem roce byl však o pět míst výše.

17. Volkswagen Lavida

Volkswagen Lavida.Zdroj: Volkswagen

Prodaných kusů: 548 321

Tento čínský bestseller je postaven ještě na staré platformě shodné s první generací Škody Octavie. Někteří mu říkají Passat pro méně movité, to mu ovšem neubírá na prodejích. Kromě sedmnáctého místa celosvětově jde o vůbec nejprodávanější auto na čínském trhu.

16. Dodge Ram Pick-up

Dodge Ram Pick-up.Zdroj: Dodge

Prodaných kusů: 577 792

Americký pick-up si kromě šestnáctého místa celosvětově drží i třetí místo mezi nejprodávanějšími vozy v USA. Stále ale nemá na ty nejsilnější hráče.

15. Haval H6

Haval H6.Zdroj: Haval

Prodaných kusů: 580 683

U nás neznámé SUV, které ale dominuje na čínském trhu. Patnácté místo celosvětově a taky vůbec nejvíce prodejů v kategorii SUV ve své domovině. Celkově vůz navíc poskočil o šestnáct příček, jeho prodeje vrostly o více jak polovinu.

14. Volkswagen Jetta

Volkswagen Jetta.Zdroj: Volkswagen

Prodaných kusů: 613 258

U nás není v prodeji, protože český zákazník půjde raději do klasického Golfu nebo tradičně do Škody Octavia. V Británii jde o podobný případ. V USA (i jinde) je ale oblíbeným lidovým autem.

13. Hyundai Tucson

Hyundai Tucson.Zdroj: Hyundai

Prodaných kusů: 638 341

Tucson vyráběný mimo jiné také v České republice zažívá obrovský boom. Prodeje proti minulým výsledkům vzrostly o celých 109,9 procent a SUV od Hyundaie je stále oblíbenější. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

12. Chevrolet Silverado

Chevrolet Silverado.Zdroj: Chevrolet

Prodaných kusů: 624 112

Vypadá to, že v Americe hraje Chevrolet v kategorii pick-upů vždy druhé housle. Prodeje navíc loni klesly o 4,3 procenta. Stále však jde o druhý nejprodávanější pick-up v USA.

11. Wuling Hong Guang

Wuling Hong Guang.Zdroj: Wuling

Prodaných kusů: 650 018

Druhé nejprodávanější auto v Číně a jedenácté celosvětově. To nejsou špatné výsledky pro rodinné MPV, které je vlastně západnímu světu neznámé.

10. Toyota Camry

Toyota Camry.Zdroj: Toyota

Prodaných kusů: 660 868

Někdo možná čekal, že populární Camry bude výše. Bohužel jedno z nejprodávanějších aut Toyoty spadlo z šesté příčky na desátou. Celkové prodeje totiž klesly o 11,5 procenta.

9. Honda Civic

Honda Civic. Zdroj: Honda

Prodaných kusů: 668 707

Civicu se loni opravdu dařilo. Prodeje vzrostly o 18,7 procenta a skočil ze sedmnáctého místa na deváté. Honda navíc postupně na trhy po celém světě uvádí novou generaci, takže očekáváme stejný úspěch i letos.

8. Volkswagen Polo

Volkswagen Polo.Zdroj: Volkswagen

Prodaných kusů: 704 062

Menší sourozenec Golfu si stejně jako v roce 2015 drží stabilní místo v první desítce. I tehdy si našel kolem sedmi set tisíc nových majitelů.

7. Toyota RAV4

Toyota RAV4.Zdroj: Toyota

Prodaných kusů: 724 198

I Toyota RAV4 je stálice. Stále se jedná o celosvětově velmi oblíbené SUV, přestože vzhled poslední generace nemusel sednout úplně každému.

6. Ford Focus

Ford Focus.Zdroj: Ford

Prodaných kusů: 734 935

Focus je s námi v této generaci už šest let a možná i proto jeho prodeje klesly o 11,7 procenta. V roce 2015 byl na čtvrtém místě. Nové, celkově už čtvrté, generace bychom se měli dočkat už příští rok.

5. Honda CR-V

Honda CR-V.Zdroj: Honda

Prodaných kusů: 752 463

SUV od Hondy si proti roku 2015 ještě polepšilo a prodalo se ho o 5,7 procenta více. Tady neměla šanci ani Toyota. Honda CR-V je nakonec celosvětově nejlépe prodávaným SUV.

4. Hyundai Elantra

Hyundai Elantra.Zdroj: Hyundai

Prodaných kusů: 788 081

Sedan Elantra je hlavně trhákem v USA, Číně a Koreji, kde si zajistila celosvětový nárůst prodejů o 3,9 procenta oproti dřívějšku. U nás se potkala s nezájmem a před třemi lety byl v České republice její prodej ukončen.

3. Volkswagen Golf

Volkswagen Golf.Zdroj: Volkswagen

Prodaných kusů: 991 414

Pomalu se dostáváme k milionu, ale Golf na něj ještě nedosáhl. Ke všemu se o jedno místo propadl. Modernizovaná verze přijela nedávno a nevypadá vůbec špatně.

2. Ford F-Series

Ford F-Series.Zdroj: Ford

Prodaných kusů: 993 779

Na milion nedosáhl ani pick-up od Fordu. Říká se, že každých 35 vteřin Ford prodá jeden pick-up typu F-Series - v USA se dokonce jedná o vůbec nejprodávanější auto. Druhé místo v celosvětovém žebříčku je tak zcela odůvodněné.

1. Toyota Corolla

Toyota Corolla.Zdroj: Toyota

Prodaných kusů: 1 316 383

Jako jediné auto překračuje milionovou hranici, navíc o pořádný kus. I přesto, že prodeje Corolly klesly o 3,6 procenta, stále si přehledně drží první místo jako světově nejprodávanější auto.

Zajímavost nakonec: Od první generace Toyoty Corolly (1966) se jí celosvětově prodalo už více jak 40 milionů kusů.