Pokud vám jméno Lister nic neříká, vězte, že ve Velké Británii jde o velmi známou firmu zabývající se již od 50. let minulého století tvorbou závodních aut a úpravou silničních vozů, a to nejčastěji se základem techniky Jaguaru. Stačí vzpomenout třeba na řadu vyladěných Jaguarů XJ z 80. let, vlastní závoďák třídy GT1 Lister Storm nebo v poslední době na produkci staronového závodního stroje Lister Knobbly.

Po dlouhé době se ale Lister vrací s něčím moderním a rozsáhle upraveným. Novinka dostala jméno Thunder a je rozsáhle upraveným Jaguarem F-Type, který navíc v historii Listeru nyní zastává místo vůbec nejrychlejšího a nejvýkonnějšího modelu.

Vozy Smart zaparkované u příjezdové cesty.
Majitel domu koupil dva Smarty jen proto, aby nikdo neblokoval vjezd do garáže

Původní pětilitrový a kompresorem přeplňovaný osmiválec s 550 koňmi (405 kW) z verze F-Type R byl vyladěn na celých 675 koní (496 kW), díky čemuž nyní F-Type vystřelí z klidu na 100 km/h za 3,2 vteřiny a dosáhne maximální rychlosti 335 km/h. Standardní hodnoty F-Type R jsou mimochodem 4,1 vteřiny a 300 km/h.

Nejde ale pouze o motor. Vylepšení proběhla také na podvozku, kde jsou teď plně nastavitelné závodní tlumiče, silnější brzdová soustava a nová 22palcová kola. Nový výfukový systém je pak o 10 kg lehčí a navíc vozu propůjčuje ještě pekelnější zvuk.

Nelze nakonec přehlédnout i nový bodykit s upravenými karbonovými nárazníky a zelenými doplňky na mnoha místech karoserie. Úpravu stylingu F-Typu pak bude Lister nabízet rovněž samostatně, přičemž v nabídce příplatkové výbavy je i lehká karbonová kapota.

Bugatti Chiron.
Víte, kolik známých automobilek nemá a ani neplánuje SUV? Už jich moc není

Uvnitř má Thunder ručně prošívané kožené polstrování a zákazník si může vybrat z 36 možných barevných kombinací. Široké možnosti personalizace i u exteriéru vozu mají zajistit, že každý vůz této limitované série 99 kusů bude originálem.

Vedení Listeru zmínilo, že by se úpravami Jaguarů chtělo opět vrátit do světa renomovaných značek jako Brabus (spojovaný s úpravami Mercedesu) či Alpina (BMW). Britská firma tak již plánuje vyladit na 675 koní také SUV F-Pace, na jehož ostré verzi SVR zatím pracuje i samotný Jaguar.

A cenovka Listeru Thunder? V přepočtu asi 4 miliony korun. Tedy o přibližně 800 tisíc více, než kolik v Británii stojí vrcholný F-Type SVR.

Zdroj: Youtube