Do nabídky totiž Model 3 čerstvě zařadil známý internetový prodejce Alza.cz. Cenu ani dostupnost sice zatím neuvádí, ale podle informací serveru Tyinternety.cz bude částka potřebná na zakoupení nového elektromobilu poměrně zajímavá. Podobně jako v USA.

Ve Spojených státech má Model 3 stát bez daní a různých pobídek 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 790 tisíc korun. V Česku, u Alzy, by základní provedení mělo vyjít na nějakých 750 tisíc korun. Pokud přičteme DPH, dostaneme se na 907 500 Kč.

Pro srovnání, větší sedan Model S stojí u Alzy bez koruny 3 miliony korun, elektrické SUV Model X vyjde na 3 499 999 Kč (všechny ceny jsou včetně DPH).

Prodej elektromobilů Tesla na e-shopu Alza.cz.
Alza spustila prodej elektromobilů Tesla. Auto prý doručí do druhého dne

Otázkou ale je, kdy si zájemci budou moci Model 3 objednat. Tesla totiž eviduje zhruba 400 tisíc nezávazných předobjednávek a sériovou produkci vozu teprve rozjíždí. Alza však věří, že se jí povede získat alespoň několik exemplářů v horizontu měsíců.

Auta chce mít přitom na skladě, aby je kupcům mohla druhý den dovézt až domů. Plánuje se i předprodej, jeho podmínky ala zatím obchod nestanovil.

Elektromobil pro masy

Tesla Model 3 se má díky zajímavé ceně stát prvním masově rozšířeným elektromobilem. S délkou 4694 milimetrů je velikostí podobná Škodě Octavii, nabídne prý dostatek místa pro pět cestujících a zavazadelník s objemem 396 litrů.

Základní provedení by mělo na plně nabité baterie ujet zhruba 340 kilometrů a zrychlit z klidu na stovku za 5,6 sekundy. Dorazí ale i dražší a rychlejší varianty s větším dojezdem a pohonem všech kol. Samozřejmostí je kompatibilita s rychlodobíjecími stanicemi, které automobilka buduje po celém světě.

Tesla Model 3.
Tohle je první produkční Tesla Model 3. Elon Musk auto dostal k narozeninám

A zajímavostí je třeba absence přístrojového štítu před řidičem. Kompletně všechny informace podávané řidiči i pasažérům obstará pouze velký dotykový displej v prostřední části palubní desky.