Možná jste v roce 2010 zaznamenali koncept New Stratos, uvedený společnostmi Manifattura Automobili Torino (firma vyrábějící automobilové koncepty) a New Stratos Gbr. Výsledný počin měl obrovský ohlas, ale na žádnou sériovou výrobu nikdy nedošlo. Nový Stratos byl totiž v základu standardním Ferrari F430, pouze s novou karoserií a interiérem. Ferrari ovšem nechtělo dopustit, aby cizí firma vyráběla vozy z jejich vlastních aut, a proto New Stratos nikdy neposvětilo.

Nyní se však blýská na lepší časy. Již za pár týdnů se v Ženevě představí zbrusu nový Stratos, využívající jinou techniku. Obě výše zmíněné společnosti už se navíc domluvily na podmínkách a první série bude znamenat omezenou edici o 25 kusech. Nástupce Stratosu tedy nebude ani zdaleka pro každého, ale bude. Koneckonců sériová výroba ve vyšších číslech se může objevit i později.

McLaren F1 (ilustrační foto).
Na prodej se objevil další McLaren F1. Z ceny se vám (opět) zatočí hlava

Příliš detailů o novém autě bohužel nevíme. Oficiální zdroje hovoří jen o výkonu kolem 550 koní (404 kW) pocházejícím ze zatím neznámého motoru. Podvozek má být navíc naladěný na klikaté okresky a chybět nebudou odkazy na závodní Stratosy ze sedmdesátých let.

Na nový Stratos v Ženevě se tedy určitě těšíme, ale zároveň mu automaticky nepřikládáme světlou budoucnost. Je totiž docela dobře možné, že se světu představí vůz poskládaný z cizích dílů a opatřený horentní cenovkou. Snad se ale mýlíme a reinkarnaci klasického Stratosu čekají zářné zítřky.