Předchozí
1 z 4
Další

Prezentace mladoboleslavské automobilky na letošním Mezinárodním autosalonu v Ženevě, konajícím se pro veřejnost od 8. do 18. března, bude silně zaměřena na budoucnost značky a její další působení v segmentu SUV. Hlavní hvězdou tak bude koncept Vision X lákající právě na další přírůstek v modelové řadě po boku Kodiaqu a Karoqu.  

K tomu Škoda poprvé naživo ukáže facelift Fabie, Kodiaq v nejvyšší výbavě L&K, pro Superb bude představena nová benzinová motorizace, Octavia RS se předvede v novém sportovním paketu Challenge Plus a poprvé si také budeme moci prohlédnout digitální přístrojový štít zabudovaný do Octavie.

Takhle by mohla vypadat Škoda Fabia RS.
Takhle by mohla vypadat omlazená Škoda Fabia v rychlém provedení RS. Ale nebude

Koncept Škoda Vision X

O dalším přírůstku do rodiny škodováckých SUV se mluví už dlouhou dobu a víme o něm také dost informací. Tou hlavní je předpoklad, že půjde o městský crossover, který bude stát na platformě MQB A0 a bude blízce příbuzný s již prodávaným Seatem Arona.

První ilustrace konceptu Vision X zmíněné předpoklady spíše potvrzuje, tvar karoserie se Aroně skutečně podobá. Crossover však samozřejmě dostal designové prvky typické pro škodovky.

Příď tedy zdobí známá maska chladiče a nechybí ani dělené světlomety, charakteristické poznávací znamení pro škodovácká SUV. Novinkou jsou ale dělené zadní svítilny, jejichž spodní části spojuje lišta.

V interiéru se podle automobilky projeví zcela nový designový jazyk. Opticky kabině dominuje široká, ergonomicky konturovaná přístrojová deska s volně stojícím barevným displejem, jehož prostřednictvím lze ovládat služby infotainmentu a konektivity.

O technice studie zatím Škoda mlčí, zmiňuje pouze hybridní pohon. Více jsme o novém konceptu psali již dříve na odkazu níže.

Studie Škoda Vision X.
Takhle bude vypadat malé SUV od Škody. Podívejte se na první obrázky konceptu

Facelift Škody Fabia

V Ženevě uvidíme i modernizovanou Fabii, která dostala přepracovanou masku chladiče či nově tvarované hlavní LED světlomety. Změnily se i mlhovky. LED technologii poprvé v historii Fabie dostanou i zadní skupinové svítilny.

Novým tvarem se chlubí také nárazníky, ten přední dostal prolis připomínající trochu řešení u Superbu, zadní nárazník obdržel trochu jiné tvary a doplňují jej dvě odrazky. U kombíku pak zadní nárazník vypadá masivněji a snad i sportovněji. Srovnat modernizovaný design se vzhledem současné Fabie můžete v galerii.

Menších změn bychom se měli dočkat také v interiéru Fabie, oficiální fotografie ale Škoda zatím nezveřejnila, takže se musíme nechat překvapit 

Benzinové motory v nabídce pak dostaly filtry pevných částic, což je novinka zavedená také u všech dalších zážehových motorizací v modelové řadě Škody. Podrobněji jsme se o faceliftu Fabie rozepsali již dříve na odkazu níže.

Škoda Fabia.
Škoda ukázala omlazenou Fabii. Co všechno je nové?

Škoda Kodiaq L&K

Po vzoru další modelů Škody se i SUV Kodiaq dočkalo vrcholného stupně výbavy L&K, tedy Laurin & Klement.

Zvenku poznáte Kodiaq L&K dle stylových nárazníků vpředu i vzadu, stejných jako na Kodiaqu Sportline, dále podle mřížky chladiče doplněné o chromované prvky, standardních 19palcových kol, full LED světlometů nebo plaket s nápisem Laurin & Klement na předních blatnících.

Interiér je pak možné zvolit v černém nebo béžovém provedení, doplňují je leskle černě lakované panely obložení, tříramenný multifunkční kožený volant a také standardně dodávaná elektricky nastavitelná přední sedadla včetně paměťové funkce.

Společně s uvedením vrcholné výbavy se pod kapotou Kodiaqu objeví i nové motorizace. Úplnou novinkou je u velkého SUV benzinový čtyřválec 1.5 TSI o výkonu 150 koní (110 kW) se systémem deaktivace poloviny válců při nízkém zatížení. U dosud nabízeného čtyřválce 2.0 TSI zase došlo k navýšení výkonu ze 180 koní (132 kW) na 190 koní (140 kW). Tyto nové benzinové jednotky obdržely nově i filtry pevných částic.

Podrobněji jsme do Kodiaqu L&K rozepsali již dříve na odkazu níže.

Škoda Kodiaq ve výbavě Laurin & Klement.
Škoda Kodiaq dostala vrcholnou výbavu L&K. A také upravenou nabídku motorů

Škoda Octavia RS Challenge Plus

V Ženevě bude poprvé představena také Octavia RS s na přání dodávaným paketem Challenge Plus, který obsahuje exkluzivní designové a výbavové prvky v exteriéru i interiéru. Od léta 2018 pak bude RS pohánět benzinový motor 2.0 TSI o výkonu 245 koní (180 kW).

Vypadá to tedy, že standardní Octavia RS dostane výkonnější verzi motoru, kterou jsme dosud viděli pouze u varianty RS 245.

Škoda Superb s novou motorizací

Premiéru si odbude také nová motorizace u Superbu, která však překvapivě nepřináší více výkonu. Současný nejvýkonnější benzinový motor 2.0 TSI o výkonu 280 koní (206 kW), se vymění za dvoulitr o výkonu 272 koní (200 kW). A hlavně bude nově spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG, nikoli šestistupňovou.

Důvod těchto změn Škoda bohužel nezmiňuje. Kromě toho ale bude mít Superb v budoucnu k dispozici nové prvky výbavy, mimo jiné rozšířenou funkci zabezpečení bezklíčového systému pro odemykání a startování KESSY nebo ambientní osvětlení, které je propojeno s volbou jízdního profilu.

Digitální přístrojový panel v Octavii

Digitální přístrojový panel, který byl poprvé představen v kompaktním SUV Karoq, bude nyní k dispozici i pro Octavii, a to v rámci výbav Style nebo Laurin & Klement.

Octavia nicméně nebude jediná a nový prvek se zanedlouho objeví také jako příplatková výbava pro SUV Kodiaq, mluví se o druhé polovině března. Ještě delší dobu si ale trochu nečekaně počká vlajkový Superb, u kterého zatím žádné přesné datum oznámeno nebylo. Možná tak digitální přístrojovou desku uvede až modernizovaná verze Superbu, očekávaná příští rok.

K dispozici je u displeje několik režimů zobrazení. Individuálně nastavit lze i velikost a umístění jednotlivých informací. Kromě aktuální rychlosti, otáček motoru, ukazatele stavu paliva v nádrži nebo navigační mapy je také možné na displeji přístrojového panelu zobrazit informace hudebního systému, telefonu nebo asistenčních systémů.

O digitálním přístrojovém štítu jsme už dříve psali níže na odkazu, včetně předváděcího videa.

Škoda Karoq.
Digitální přístrojový štít dostala i Octavia. Další škodovky budou následovat