O možném čtyřválci se mluvilo delší dobu a přes odpor zarytých fanoušků se musí uznat, že výsledné hodnoty dvoulitrového přeplňovaného motoru z rodiny Ingenium nejsou alespoň na papíře vůbec špatné.

Nový nejmenší motor totiž dodává zadním kolům výkon pěkných 300 koní (221 kW) a nabídne točivý moment 400 Nm. Díky dvoukomorovému turbodmychadlu mluví Jaguar o okamžitém navýšení plnícího tlaku a eliminaci prodlevy turbodmychadla.

Čtěte také: Mercedes SL500 stál 21 let na jednom místě. Majitelka totiž ztratila klíče

Jedná se tedy o vůbec nejsilnější dvoulitr, jaký automobilka Jaguar Land Rover v současné době nabízí. Z nuly na sto se základní F-Type dostane za 5,7 sekundy a maximální rychlost činí 250 km/h.

Jen pro porovnání, nejslabší třílitrový šestiválec s kompresorem, jehož výkon činí 340 koní (250 kW), zrychluje s automatickou převodovkou za 5,3 sekundy a dosahuje rychlosti 260 km/h.

Jaguar slibuje jadrný zvuk

Je drobným paradoxem, že nový čtyřválec nelze objednat s manuální převodovkou. K mání je pouze osmistupňový automat a manuál zůstává volbou pro nadšence náležící jen k šestiválcovým modelům.

Oproti výkonnějšímu šestiválci je čtyřválec prý o 16 procent úspornější, k čemuž přispěla i eliminace 52 kilogramů hmotnosti. Papírová spotřeba činí 7,2 litru na sto kilometrů.

Čtěte také: Příjezd rychlé i30 N se blíží. Hyundai ji dokonce testuje v ostrých závodech

Protože i se čtyřmi válci musí F-Type důstojně znít, ladil Jaguar dlouhosáhle výfukový systém a sání. Výsledkem by měl být jadrný a údajně stejně kvalitní zvuk jako u šestiválců. Podle výfukové koncovky lze ostatně také poznat čtyřválcového F-Type zvenku.

Namísto dvou centrálně umístěných koncovek jako mají šestiválce, má čtyřválec jen jednu hranatou.

Nová motorizace vstupuje na trh v létě letošního roku a základní cena činí 1 562 715 korun. Oproti základnímu šestiválci se jedná o snížení ceny o 320 000 korun, což je přece jenom dost podstatný rozdíl.