Stačí se podívat na Mercedesy G 63 6x6 nebo G 500 4x4² a je nadmíru jasné, že německá automobilka se ve stavbě pořádných off-roadů občas naprosto utrhne ze řetězu.

Tato novinka je však bohužel pouze unikátem, který si z vlastní iniciativy postavil inženýr Mercedesu Jürgen Eberle. Když si vyzvedl svůj nový a zcela sériový Mercedes-Benz třídy E All-Terrain, rozhodl se, že ono standardní oplastování a jen nepatrně zvýšený podvozek by mohl posunout na zcela jinou úroveň.

Lotus Evora GT430.
Evora GT430 je nejsilnější silniční Lotus, co kdy vznikl. V plánu je 60 kusů

Původní nápravy tak nahradily portálové, které naleznete právě u třídy G. Tím se pozvedla světlá výška o celých 40 centimetrů, plus bylo auto vybaveno 31palcovými terénními pneumatikami. Díky tomu „éčko“ narostlo i do šířky, a to o celých 20 centimetrů. Nakonec si auto vysloužilo i tradiční označení 4x4².

V dalších směrech vůz neprošel změnami a pod kapotou mu sídlí přeplňovaný 3,5litrový šestiválec o výkonu 333 koní (245 kW). Stále má tedy dostatek síly na prodírání se těžkým terénem.

Tesla Model 3.
"Levná" Tesla Model 3 bude v ČR levnější než v USA. Koupíte ji u Alzy, za kolik?

Na rozdíl od předešlých speciálních verzí třídy G se ale tato specialita obešla bez redukční převodovky nebo uzamykatelných diferenciálů.

Přestože má jít opravdu jen o splněnou představu jednoho šťastlivce uvnitř automobilky, některé zdroje už spekulují, že Mercedes díky nadšené odezvě na speciální „éčko“ zvažuje výrobu několika kousků navíc. Uvidíme.

Zdroj: Youtube