Identicky jako u M4 CS je M3 CS jakýmsi dalším rozšířením již dostupného paketu Competition, takže zákazník dostane kompletně vypilovanější sportovní sedan, namísto pouze několika lepších dílů a jiného nastavení.

Novinka spoléhá na osvědčený dvakrát přeplňovaný řadový šestiválec o objemu tří litrů, avšak v této verzi má proti M3 s paketem Competition o 10 koní vyšší výkon. Dohromady má tedy M3 CS 460 koní (338 kW). Točivý moment vzrostl na 600 Nm, což je nárůst o 50 Nm. Pro lepší zvukový projev oturbeného motoru pak nesmí chybět ani nově naladěný sportovní výfuk.

Odcizený Peugeot 406, který policie zadržela na rumunsko-moldavském přechodu Sculeni
Nezmizel vám před 10 lety Peugeot? Rumuni zadrželi kradený vůz z Česka

Díky větší síle je M3 CS schopné pokořit hranici 100 km/h z klidu za 3,9 sekundy, je tedy o desetinu sekundy rychlejší než M3 Competition. Maximální rychlost je omezena na 280 km/h, tady se žádná změna nekoná.

Nutno podotknout, že CS nebude k dispozici s manuální převodovkou, ale pouze se sedmistupňovou dvouspojkovou skříní.

Podvozek nového BMW M3 CS je z větší části podobný tomu, jaký je použit u modelu M3 s paketem Competition. Pro co nejnižší hmotnost jsou tak ramena i těhlice na přední a zadní nápravě vyrobeny z kovaného hliníku. Standardně je vůz vybaven trochu jinak nastaveným adaptivním podvozkem.

Trabant 601.
Objekt touhy i terč vtipů. Před 60 lety sjel z linky první Trabant

Devatenáctipalcová kola vpředu a dvacetipalcová kola vzadu z lehkých slitin pak byla exkluzivně navržena pro M3 CS a dohromady jsou asi o 19 g lehčí než u standardní M3. Kola dostala obutí Michelin Pilot Sport Cup 2. Co se tyče brzdné síly, M3 CS je volitelně k dispozici s karbon-keramickými brzdami.

Ve srovnání s běžnou M3 je CS o 49 kg lehčí, váží 1585 kg. Tomu však napomohlo i rozsáhlé využití plastů vyztužených uhlíkovými vlákny. Z tohoto materiálu je například vyrobena celá střecha, která kromě hmotnosti také snížila těžiště vozu.

Vnější design M3 CS přináší kapotu s charakteristickým vyboulením v zadní části, která je rovněž vyrobena z plastem vyztužených uhlíkových vláken. Přední spoiler se splitterem byl následně specificky upraven pro verzi CS. Zadní část se vyznačuje novým difuzorem a přepracovaným zadním spoilerem.

Jak se za sto let vyvíjel volant u škodovek?
OBRAZEM: Není volant jako volant. Podívejte se, jak se měnil u škodovek

Uvnitř se toho moc nemění. Sportovní sedačky jsou čalouněné ve dvoubarevné kombinaci kůže a alcantary, přičemž alcantaru můžete mít i na příplatkovém sportovním volantu se stříbrnou značkou na 12 hodinách.

BMW M3 CS bude možné objednávat od ledna 2018. Automobilka přitom plánuje vyrobit pouze asi 1200 kusů, takže zájemci by neměli otálet. České ceny prozatím nebyly zveřejněny.

Zdroj: Youtube