Honosně pojmenované Bentley Grand Convertible bude postaveno ke stému výročí automobilky a to pouze v počtu 19 exemplářů, neboť právě tato číslovka odkazuje na rok 1919, kdy společnost Bentley založil Walter Owen Bentley.

Jedná se tedy o pořádný způsob, jak oslavit sté narozeniny. Když se totiž podíváte do současné nabídky Bentley, zjistíte, že podobně velký kabriolet automobilka dnes vůbec nenabízí. Nový Grand Convertible je tak naprostým unikátem.

„Auto snů“ poskládané podle průzkumu z nejhezčích dílů různých aut.
Tohle má být dokonalé auto, vůz snů. Vypadá dost příšerně

Postaven je přitom na základě čtyřdveřové limuzíny Mulsanne Speed. Inženýři však zkrátili rozvor a zahodili pár dveří. A kdo má dobrého pamatováka, ten si možná vzpomene, že model Grand Convertible byl vlastně představen již v roce 2014, nicméně pouze jako koncept.

Cena je ohromující

Pod kapotou novinky se objeví stejně jako v limuzíně Mulsanne Speed 6,75litrový dvakrát přeplňovaný osmiválec o výkonu 537 koní (395 kW) a točivém momentu 1100 Nm. S přivřeným okem tedy můžeme očekávat i podobné dynamické schopnosti. U velké kabrioletu sice nebyly údaje o zrychlení či maximální rychlosti zveřejněny, nicméně čtyřdveřový uzavřený protějšek dokáže akcelerovat z nuly na 100 km/h za 4,9 sekundy a dosáhne rychlosti až 305 km/h.

Ferrari 512i BB.
I kus šrotu můžete prodat za spoustu peněz. Jen musí mít tu správnou značku

Vůz bude pochopitelně stavěn ručně a dá se očekávat, že žádné dva kusy nebudou úplně stejné, neboť zájemci mohou dle tradice Bentley využít široké úrovně personalizace. V nabídce bude mimo jiné třeba možnost dvoubarevného laku karoserie, kožené polstrování prošívané diamantovým vzorem, různé formy lakovaného dřeva včetně rozměrného kusu, pod nímž se částečně schovává skládací plátěná střecha.

Grand Convertible bude nabízen výhradně v Evropě, na Středním východě a v Rusku. Jak bylo řečeno, Bentley plánuje vyrobit pouhých 19 kusů, přičemž cena startuje na v přepočtu astronomických 74 milionech korun, což je asi desetkrát více než u limuzíny Mulsanne Speed. Díky zmíněné personalizaci se ale dá čekat, že cenovka půjde v případě jednotlivých vozů ještě výše.