Ale popořadě, celý příběh je poněkud složitější. V nejslavnější filmové honičce totiž ve skutečnosti hrály Mustangy dva, pochopitelně stejné. Konkrétně šlo o exempláře GT Fastback v odstínu Highland Green, se specifickými koly, osmiválcem o objemu 6,4 litru a výkonu 325 koní (239 kW) a se čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Oba kusy také byly samozřejmě upraveny pro potřeby natáčení, pro umístění filmařské techniky i pro tvrdé zacházení - zejména pro skoky v ulicích San Francisca.

Čtěte také: Tohle jsou nejzajímavější supersporty z Ženevy. Některým je tisíc koní málo

Po natáčení pak byl jeden exemplář, ten méně poškozený, prodán jednomu zaměstnanci společnosti Warner Bros., která film produkovala. Druhý Mustang natáčení odnesl podstatně hůř, proto se dlouho věřilo, že byl po natáčení sešrotován.

Na vrakovišti chátral desítky let

Jenže nakonec bylo všechno jinak. Nedávno se totiž na jednom vrakovišti v Mexiku našel zaprášený a polorozpadlý Mustang Fastback z roku 1968 (fotografii najdete v galerii). Údajně tam chátral 20 až 30 let.

Vůz objevil jistý Hugo Sanchez, který si z vrakoviště odvezl ještě jeden zbědovaný Mustang s plánem využít díly z obou aut ke stavbě repliky Mustangu "Eleanor" z filmu 60 sekund (z roku 2000).

Krátce po zahájení prací si však zaměstnanci dílny, v níž měla novodobá Eleanor vzniknout, všimli několika znaků naznačujících, že Fastback není obyčejným autem. Narazili samozřejmě na zmíněné filmařské modifikace a po zkontrolování VIN kódu zjistili, že jde právě o druhý Mustang z Bullitova případu, který byl považován za zničený.

PŘÍBĚH: Nejslavnější Mustang vznikl jen pro film. Jak se narodila Eleanor?

Po natáčení filmu tedy nebyl druhý exemplář sešrotován, ale prodán. I když se neví jak a komu.

Nález samozřejmě vzbudil velkou pozornost, jenže stejně tak i pochyby. Před několika dny však Mustang prozkoumal odborník na tyto vozy, Kevin Marti. A po inspekci si byl jistý - opravdu jde o "ztracený" vůz z Bullitova případu.

Není divu, že se původní plány na stavbu Eleanor okamžitě změnily. Mustang zamířil do Spojených států, kde podstoupí důkladnou renovaci. Stihnout by se měla do příštího roku, kdy film oslaví 50. narozeniny.