Ferrari 365 GTB/4 se mezi léty 1968 a 1973 vyrobilo pouze 1406 kusů. Už jen díky tomu je Daytona považována za raritu, která každým rokem stoupá na ceně.

Do celkového počtu vyrobených kusů však patří i pětice odlehčených závodních vozů s hliníkovou karoserií, které měly svou sílu ukázat při vytrvalostním závodě 24 hodin na okruhu v americké Daytoně. A mezi tyto závodní kousky patří i vůz, který nyní překonal původní odhady prodejní ceny. Jako jediný byl totiž specifikován a homologován k normálnímu využití na silnici.

Tatra 603 a její prototypy.
Takhle mohl vypadat nástupce Tatry 603. Úžasné prototypy se do výroby nedostaly

Samozřejmě tedy chápete, o jaký unikát se jedná. Této Daytony byl vyroben pouze jediný kus a po více než 40 letech ve vlastnictví jistého japonského majitele, který ji „zapomněl“ ve stodole, se auto v originálním, avšak silně zašlém stavu, dostalo do prodeje.

Model z roku 1969 byl jednoduše řečeno závoďákem na silnice a proti standardním Daytonám měl například kryty světel z plexiskla, elektrické stahování oken a onu zmiňovanou hliníkovou karoserii od slavné dílny Scaglietti.

Vysokou cenu nenarušil ani fakt, že zbídačené Ferrari vlastnilo více jak pět majitelů, přičemž k poslednímu se dostalo po roce 1972. Od té doby bylo Ferrari ukryto před zraky veřejnosti.

TVR Griffith.
TVR je zpět! Nový Griffith má pětilitrový osmiválec a pojede přes 320 km/h

Do aukce domu RM Sotheby's tak auto nastupovalo v původním nalezeném stavu a s najetými 36 390 kilometry. Odhady prodejní ceny se pohybovaly v přepočtu okolo 35 až 43 milionů korun.

Odklepnutí kladívkem ale proběhlo až u částky přibližně 45,3 milionu korun. Speciální Daytona tak překonala původní odhad a to ještě musíme připočíst náklady, které bude muset nový majitel do auta investovat, aby vypadalo trochu k světu. V restaurovaném stavu by se nakonec mohlo prodat za ještě více.