Bugatti za volant Chironu posadilo bývalého pilota Formule 1, Kolumbijce Juana Pabla Montoyu, který k tomuto předvedení síly motoru a brzd potřeboval pouhých 41,96 vteřin. Hranice 400 km/h byla mimochodem dosažena za 32,6 sekundy.

Ale pojďme si prozradit i další zajímavá čísla. Chiron například na celý rekordní pokus potřeboval úsek dlouhý 3,122 km. A pokud si jednotlivé "milníky" rozfázujeme, zjistíme, že i když 300 km/h pokořil už za 717 metrů, na čtyřstovku potřeboval celkem už víc než 2,1 kilometru.

Mimochodem, dvě stě Chiron uhání už po 204 metrech. Fascinující.

Podle automobilky představuje čas 41,96 sekundy nejlepší čas v této disciplíně, jaký byl oficiálně naměřen. Na druhou stranu je však Bugatti asi jedinou značkou, která vůbec podobný manévr provedla a změřila. Je tedy rekordmanem v kategorii bez jakékoliv konkurence.

Ariel Hipercar.
Tohle má být nejlépe akcelerující auto světa. Sfoukne Chiron i všechny ostatní

Ani dnes totiž neexistuje mnoho produkčních aut, která by se bez problémů rozjela na 400 km/h. Podobně schopný by ale mohl být Koenigsegg One:1, ačkoliv u něj jde zatím stále o teoretické odhady. Rádi bychom tedy rekord Bugatti viděli jako výzvu k souboji velikánů.

Každopádně jde o skvělou ukázku schopností luxusního hypersportu s uprostřed uloženým čtyřikrát přeplňovaným šestnáctiválcem. O to víc, když Montoya celý rekord provedl oblečen ležérně v košili a riflích. Žádný závodní oblek, žádná přilba. Kolumbijský pilot zmínil, že se uvnitř Chironu cítil velmi bezpečně a pohodlně.

Očekávaný pokus o překonání rekordu v maximální rychlosti by měl proběhnout příští rok. Ostatně něco snad naznačuje i video, které k vytvoření rekordu Bugatti zveřejnilo. Však se podívejte sami.

Zdroj: Youtube