Šéf Volkswagenu Herbert Diess se na toto téma rozpovídal v rozhovoru pro web Automotive News. Přestože má Tesla na poli elektromobilů ohromný náskok, Diess věří, že Volkswagen dokáže rozmach Elona Muska a jeho značky doslova zastavit.

„Volkswagen vidíme jako společnost, jež dokáže Teslu zastavit. Máme totiž schopnosti, kterými nyní Tesla nedisponuje,“ prohlásil Diess.

Tím přesněji myslí světové měřítko a výrobní schopnosti Volkswagenu. Jen za dva dny totiž německý koncern vyprodukuje více vozidel, než stačila Tesla vyrobit za celý rok 2016.

Ferrari 250 GTO.
GALERIE: Nejdražší auta na světě. Hraje se na stovky milionů korun, vede Ferrari

Diess dále zmínil, že cílem Volkswagenu je v budoucnu první pozice v segmentu elektromobilů, přičemž se chce zaměřit na masovou produkci elektrických vozů za přijatelné ceny.

O plané řeči však v žádném případě nejde. Bylo potvrzeno, že konečný design prvního vozu z elektrické řady I.D. už byl schválen. Nový hatchback podobný Golfu s prozatímním názvem Neo se zaměří na Evropu, bude stát přibližně stejně jako naftový Golf a nabídne dojezd až 600 kilometrů.

Do roku 2023 má ještě přijít kompaktní SUV Crozz se zaměřením na všechny trhy včetně Číny, dále větší SUV Lounge určené pro USA a také sportovnější sedan Aero-e, jež bude přímo konkurovat Tesle Model S. Ke všemu je v plánu možná i nový elektrický mikrobus na základě konceptu I.D. Buzz, o kterém jsme již dříve psali.

Jaguar E-Pace.
Jaguar představil menší SUV E-Pace. A nechal ho skočit rekordní "vývrtku"

Volkswagen samozřejmě nepřekoná Teslu ze dne na den, ale toho si je Diess vědom a tvrdí, že automobilka je na tuto výzvu připravena.

Předpovídaná budoucnost každopádně není zas tak daleko. Už si počkáme jen pár let a dozvíme se, kdo bude nakonec jedničkou v prodeji elektromobilů.