Aby mohl získat oprávnění k jízdě po veřejných komunikacích, musel výrobce přesvědčit Evropskou komisi, k vytvoření nové homologační kategorie vozidel: Off road bus. Avšak stalo se, a tak si zájemci nyní skutečně můžou koupit vozidlo Torsus Praetorian.

Jedná se o autobus pro až 35 pasažérů, který se umí brodit vodou hlubokou 70 centimetrů a díky světlé výšce 40 centimetrů překonávat nezanedbatelné terénní nástrahy.

Zdroj: Youtube

Výrobce z Ukrajiny ho hodlá nabízet těžařským firmám, energetikům, lesníkům a dalším, kteří potřebují dostat větší množství lidí do skutečně odlehlých končin. Určitě by jím ale nepohrdli ani provozovatelé horských lyžařských středisek.

Rozjetý autobus bez řidiče naštěstí nikoho neohrozil na životě.
VIDEO: Hit slovenského internetu. Autobusák nezajistil bus, musel ho pak nahánět

Má obě řiditelné nápravy, důkladně zakrytované důležité komponenty na podvozku, pohání ho dieselový šestiválec s výkonem 240 koňských sil a maximálním točivým momentem 925 Nm. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 117 kilometrů.

Uvnitř jsou obrazovky pro přehrávání DVD, každé sedadlo je také vybavené tříbodovým bezpečnostním pásem, osvětlením a vývodem klimatizace.