Ruský offroad Sherp ATV se objevil rovněž v nejnovější sérii Top Gearu, nicméně tentokrát si tuto šíleně vypadající hračku pořídili terénní nadšenci z YouTube kanálu Ostacruiser a zkoušeli, co doopravdy vydrží.

Tahle podivná krabička byla přece navržena, aby ji nezastavily ani ty nejkrutější terénní podmínky. Proto má 60palcové samonafukovací pneumatiky, díky nimž zvládne přejet objekty vysoké přes 70 centimetrů a taktéž dokáže plavat na hladině s rychlostí pohybu až 6 km/h.

ZiL 4904 PEU-3.
Neuvěřitelné všechnochody z Ruska. Tahle monstra nemělo zastavit nic

Volant uvnitř nenajdete, Sherp se ovládá pákami podobně jako tank s uzamykáním řady kol. K pohonu je využíván naftový 1,5litrový čtyřválec o výkonu kolem 44 koní (32 kW), který zajistí rychlost až 45 km/h. Celková hmotnost je pouze 1300 kg. Cena? V přepočtu asi 1,3 milionu korun.

Zkouškou ohněm přitom bylo pořádně mazlavé texaské bahno, které se sice pro Sherp ukázalo jako těžká překážka, ale nakonec po několika minutách pomalého snažení a zuřivého protáčení kol ani tato past ruský stroj nezastavila. Z bláta se Sherp dostal, a to bez externí pomoci, i když to chvílemi vypadalo beznadějně…

Zdroj: Youtube