Výrobci aut všech možných kategorií potřebují, aby chystaný nový vůz v různých etapách jeho vývoje otestovali certifikovaní zkušební řidiči. Například americký Ford má těchto lidí proškolených 10 000. Většina z nich samozřejmě usedá za volanty aut určených pro široké masy, ale určitá část může řídit vysokovýkonné sportovní verze.

Z těch zmíněných deseti tisíc má u Fordu osvědčení pro nejvyšší úroveň 4 pouze dvacítka vyvolených mužů a žen. Právě tato skupina poskytuje inženýrům cenné informaci o reálné trakci, rychlosti i případných nedostatcích vyvíjených aut.

Zdroj: Youtube

Aby se dokázali dostat skutečně na limit, musí trénovat. Nejnovějším tréninkovým nástrojem, který používají, je nyní FP350S Mustang Shelby GT350. Je to vůz, který má speciálně upravený podvozek, řízení i brzdy. Byl postaven na speciálním rámu, má pochopitelně homologovanou závodní bezpečnostní klec a upravený osmiválcový motor 5,2. Prostě to zdaleka není "obyčejný" Shelby GT 350 pro okruhové závodění.

Jen takto je podle Bena Mahlera, který má ve Fordu na starosti interní školení testovacích řidičů, možné dále vylepšovat kultovní vozy značky, jako jsou Ford Raptor, Shelby GT 350 nebo dokonce supersport Ford GT.