Jistému uživateli ruské sociální sítě VK se nedávno podařilo objevit zajímavý výtvor, o němž je k dipozici jen málo informací. Prapodivně vypadající stroj dle všeho ležel přes 60 let v jedné soukromé garáži a až nyní ho opět spatřila veřejnost.

Mělo by se jednat o projekt vytvořený v 50. letech minulého století, který vznikl v oddělení hydrauliky v Čeljabinském traktorovém závodu. Za strůjce nápadu je považován Maxim Nikolajevič Mělničenko, který měl zřejmě chuť postavit vlastní terénní obojživelné vozidlo. Ovšem to jsou spíše jen dohady.

ZiL 4904 PEU-3.
Neuvěřitelné všechnochody z Ruska. Tahle monstra nemělo zastavit nic

Tenhle zvláštní stroj, jehož oficiální název není znám, je podle dostupných informací na osmikolové vozidlo překvapivě kompaktní. Na délku měří 4530 mm, široký je 1900 mm a 1490 mm vysoký. Jako základ byl přitom použit osobní vůz GAZ-M20 Poběda, nová karoserie je z hliníku. Je taky docela možné, že pro lepší manévrovatelnost je uprostřed vozu kloub - karoserie se tedy při zatočení "zlomí", podobně jako u kloubového autobusu.

Ze zmíněného osobáku zvláštní obojživelník využívá i spalovací motor, který má pohánět všech osm kol a ke všemu ještě dva lodní šrouby pod zádí vozu. Další informace zmiňují, že vozidlo mělo být schopné jak v terénu, tak na vodě, hlavně díky jeho hmotnosti jen okolo 600 kg. Lehce ovšem v žádném případě nevypadá.

GAZ M72 Poběda.
Že jsou dnes crossovery v módě? V Rusku je měli už v 50. letech

Jelikož detailů o nalezeném vozidlu/plavidlo je pomálu, zajímavý nález tak nakonec trochu připomíná objevení neznámého tvora z hlubin oceánu. Jednoduše další prapodivnost z Matičky Rusi.

Každopádně doufáme, že informace budou přibývat a že objevený stroj brzy uvidíme i v pohybu.