Samotná značka Horch možná nemusí být známá všem, nicméně jedná se o historickou německou automobilku, která fungovala již od roku 1904 a v roce 1932 se stala součástí Auto Union spolu s Audi, DKW a Wandererem. Svým způsobem lze říci, že Horch prakticky přímo předcházel automobilce Audi v její současné podobě.

Jedním z pozdních produktů automobilky byl i model 853 Sport Cabriolet. Velký luxusní vůz poháněný řadovým osmiválcem o objemu 4,9 litru rozhodně neměl nikdy sloužit jako hasičské auto, nicméně v jednom případě tak přece sloužil (a dodnes tak trochu slouží). Jedná se o případ z Brna, kde si hasičský sbor pořídil Horch 853 Sport Cabriolet těsně po válce v roce 1945 a nechal jej přestavět na pozoruhodný a naprosto ojedinělý kus hasičské techniky.

Soška Spirit of Ecstasy na chladiči Rolls-Royce.
Tajemné znaky automobilek. Za některými se skrývají zvláštní příběhy, podívejte

Dnes se může zdát takový přístup naprosto nepochopitelný. Koneckonců, proč by měl někdo chtít přestavovat kabriolet na zásahové auto na hasiče?

Jedná se holt o dílo doby. Těsně po konci druhé světové války totiž byla o užitkové vozy nouze a tak se vcelku běžně stávalo, že se přestavovala auta zakoupená z poválečného Německa, která se dožila konce války.

Luxusní kabriolety byly potom k tomuto účelu jako stvořené, neboť disponovaly výkonnými motory a karoserií namontovanou na rámu, která se dala vyměnit za jinou. Za karoserií, která zdobí vůz brněnských hasičů, a která vznikala mezi lety 1946 a 1949, stojí karosárna T. Lepil a synové.

Horch je osazen „dvoupatrovou“ maskou, opatřenou hromadou chromu a dvěma páry světel. Další dvě světla, tentokrát pro funkci výstražných majáků, jsou umístěna v rozích čelních skel.

Vůbec nejpozoruhodnějším prvkem je ale „skleník“, jehož tvar připomíná nějakého brouka. Sestaven je z několika skleněných tabulí na ocelové konstrukci.

Požár elektrické Škody Favorit.
V Praze shořel vzácný Favorit, jeden z mála svého druhu. Jezdil na elektřinu

Ve vzniklém nákladovém prostoru vzadu se nachází smotané požární hadice a další vybavení. Vůz sám o sobě umí hasit požáry a to díky zabudovanému vodnímu čerpadlu od firmy Hrček & Neugebauer z Brna-Králova pole, které je umístěno v přední části pod odklopnou maskou. Na sedadla do interiéru se posadí až šest hasičů, nicméně umím si velmi živě představit, jaké klima se musí v autě s prosklenou střechou udělat za parných letních dnů.

Zásadní je, že na rozdíl od mnohých dalších automobilů, které byly v poválečné Evropě přestavovány za různými účely, dožil se Horch u brněnských hasičů i dnešních dní. I po 72 letech jej vlastní sbor hasičů Brno-Komín, a přestože Horch k zásahům pochopitelně již nějakou dobu nevyjíždí, stále má čestné místo ve vozovém parku a bývá vystavován při různých příležitostech.