Zcela nové možnosti v interiérech autech nabídne použití speciálního typu tkaniny, kterou vyvinula společnost Toyota Boshoku Corp. Látka je utkaná z optického vlákna, které umožňuje emitovat světlo libovolné barvy.

Toyota v tiskové zprávě informovala, že materiál lze bez problémů použít jako povrchovou vrstvu na vnitřní panely dveří nebo na strop.

Zdrojem světla jsou malé LED základních barev, což jsou červená, zelená a modrá. Díky tomu bude možno barvu měnit zcela podle přání pasažerů v interiéru vozidla. Současně však lze tkaninu s těmito vlastnostmi využít i ke zvýšení bezpečnosti. Například, kdyby se automaticky interiér ozářil červeným světlem, lidé by tak získali upozornění na hrozící nebezpečí.

Fiat Multipla
Fiat Multipla - nejošklivější auto světa slaví dvacetiny. Vymyšleno bylo skvěle

Toyota předpokládá, že v první fázi využije materiál pro modely své luxusní divize Lexus. Sériová výroba by mohla začít už v roce 2020. Základní výrobní problém, jak si poradit se stabilitou vyzařovaného světla vinou velkého zakřivení světelných trubiček ze skla či plastu, již byl vyřešen.

Odborníci totiž vyvinuli speciální textilní stav určený k výrobě LED tkaniny. Ten natahuje optická vlákna a splétá je s klasickými textilními nitěmi tak, aby se vlákna co nejméně ohýbala. Nyní se ještě  pracuje na zlevnění celé technologie.