Podle třicítky inženýrů a nadšenců stojících za vývojem, bude umět létající vůz vyvinout rychlost 100 km/h při letové výšce 10 metrů. S malými rozměry (je menší než Smart fortwo) je navíc dostatečně skladný a celkově to celé zní dost zajímavě. Má to ale jeden háček.

Do komerčního prodeje by mělo létající auto přijít již v roce 2020 a ještě tentýž rok zapálit s velkou slávou olympijskou pochodeň v Tokiu. Bohužel v danou chvíli to na žádnou parádu nevypadá. Jak totiž ukazuje video z posledního testování, aktuální podoba stroje není schopna ani udržet se ve vzduchu, natož bezpečně cestovat.

Čtěte také: Ford vyvíjí automobilovou sedačku, která bude umět chodit. Už má patent

Jednoduchý koncept, jehož forma zatím ani nepřipomíná jakoukoliv finální verzi, se vznesl přibližně metr a půl do vzduchu, následně se sklonil na stranu a spadl na jeden z rotorů. Ani basketbalové míče na spodní části, přidané kvůli haváriím, nezabránily poškození jedné z vrtulí. Celý experiment byl tedy předčasně ukončen a vývojáři se vrátili k rýsovacímu prknu.

V danou chvíli to rozhodně nevypadá, že by měla Toyota a její partner do roku 2020 připravené létající auto do běžného prodeje.

Zdroj: Youtube